2014 Yerel Seçimlerinde Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Denizli Milletvekili Kazım Arslan, “Şimdi belediyelerin yetkilerini azaltmaktan bahsedenler, öncelikle belediyelerin mevcut kanunlardaki yetkilerine saygı duysun. Birçok belediye defalarca uyarmamıza rağmen KDV Kanunundaki alacakları ödenmediği için mağdur. Kanun açıkça KDV iadeleri için düzenleme getirmiş, ancak bakanlıklar gerekli adımı atmıyor.” İfadesini kullandı.

Milletvekili Arslan, “Maliye Bakanı dahil olmak üzere soruyorum: KDV Kanunu gereğince belediyelerin bakanlıktan iade alması gereken vergiler beklerken neden adım atmıyorsunuz?” dedi.

CHP Milletvekili Arslan’ın KDV Kanunundan kaynaklı iadelerle ilgili olarak Maliye Bakanı Naci Ağbal’a yönelttiği yazılı soru önergesi şöyle:

BELEDİYE ALACAKLARI NEDEN ÖDENMİYOR?

“3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 32 nci maddesinin 2 nci fıkrası ‘Maliye Bakanlığı katma değer vergisi iadesini, hak sahiplerinin vergi ve sosyal sigorta prim borçları ile genel ve katma bütçeli daireler ile belediyelere olan borçlarına ya da döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin % 51'i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmelerden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına mahsup suretiyle sınırlayabilir.’ hükmünü içermesine karşın, belediyeler yapmış oldukları ödemelerden kaynaklanan KDV alacaklarının iadesinde ya da Bakanlık, SGK ve diğer kurumlara olan borçlarının mahsubunda sorunlar yaşadıklarını belirtmektedir.”

MİLLETVEKİLİ KAZIM ARSLAN KDV İADELERİNİ SORDU

“KDV alacakları diğer kurum ve Bakanlık borçlarına mahsup edilmeyen belediyeler hangileridir ve alacak tutarları ne kadardır?
Kanun hükümleri açık olmasına rağmen bu belediyelerin KDV alacaklarının iade edilmemesinin ya da diğer borçlarına mahsup edilmemesinin gerekçesi nedir?
Denizli ilinde KDV alacakları birikmiş belediyelerin listesi ve tutarları nedir?”