İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Hayri Ün, mevcut binaların yıkılmasına sebep olabilecek derecede büyük depremler beklendiğini belirterek, depreme dayanıklı güvenli binalar yapılması ve mevcutların dönüştürülmesi konusunda başta inşaat mühendisleri olmak üzere idareciler ve halka sorumluluklar düştüğünü söyledi. Ün, “Can ve mal kaybına sebep olmayan her deprem, bize verilmiş ek süredir. Bu süreyi, tüm Denizli olarak çok iyi değerlendirmemiz gerekmektedir.” dedi.

Dün (10 Haziran) meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremi değerlendiren İMO Şube Başkanı Ün, “Her zaman ifade edildiği gibi ilimiz de birinci derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Ne yazık ki mevcut binalarımızın yıkılmasına sebep olabilecek derecede büyük depremler beklenmektedir. Bu, kabul etmemiz ancak mücadele de etmemiz gereken bir durumdur. Bu mücadele, öncelikle mevcut yapılarımızın en kısa zamanda depreme dayanıklı hale getirilmesi, ekonomik değilse yıkılıp yeniden yapılmasıyla başlamalıdır.” diye konuştu.

Bundan sonra binaların depreme dayanıklı yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Hayri Ün, “Bunu başaramazsak, mevcut yapılarımızın üzerine yeni depreme dayanıksız yapılar ilave ederiz ve sorunu giderek büyütürüz. Halkımız kaliteli, depreme dayanıklı ve güvenli yapıların inşa edilmesi konusunda ilgilileri zorlamalıdır. Depreme dayanıklılığı kanıtlanamayan binaları satın almamalıdır. Ev satın almada tek kriter fiyatı olmamalıdır. Binanın mühendisi, yapı denetim firması vb. muhakkak sorgulanmalıdır. Araba alırken en az üç kişiden fikir alınan bir yerde, ailemiz ve sevdiklerimizle birlikte ömrümüzü geçireceğimiz bir bina satın alınırken daha titiz davranmamız gerektiğine inanıyoruz.” dedi.