Denizli'de bir kaya üzerinde Göktürk alfabesi ile yazılan bir cümlenin, Türklerin Batı Anadolu'ya 10. yüzyıldan önce geldiğini ortaya koyabileceği iddia ediliyor. Doğa Sevenler Derneği (DOSEV) Başkanı Ümit Şıracı, Bozkurt ilçesine bağlı İnceler beldesine yaptıkları bir doğa gezisinde bir kayanın üzerinde ilginç işaretler gördüklerini, fotoğraflarını çekerek araştırmacılara incelettiklerini ifade etti.

Yazıyı inceleyen tarih araştırmacısı Kürşad Baytok’a göre Göktürkler’in izini taşıyan bu kayada, “Üç enenmiş at aldı” yazıyor. Baytok, “Ortaya çıkan bu önemli bulgu kesinleştiği takdirde Türklerin Anadolu’ya İslamiyet’ten önce geldiklerinin kanıtı olacak ve tarih yeniden yazılacak. Denizli’nin böylesine önemli bir tarihsel derinlikte öne çıkmış olması bu kentin tarihine ve doğasına yeni ufuklar açacak ve damgasını vuracak.” dedi. Batılı tarihçi ve araştırmacıların Anadolu’da bulunan her kaya resmi ve yazıtı batı medeniyetlerine bağladığını vurgulayan Baytok, “Anadolu’daki kadim Türk izleri, bir şekilde yok olmadan önce kendini araştırmacılara gösteriyor ve, ‘Bizler buradayız, aynı siz ve atalarınız gibi.’ diye bizlere sesleniyorlar. Günümüzde ve özellikle ülkemizde Türk kültürü ile ilgili tüm tarihi eserler ve kanıtlar tahrip veya gözardı edilmektedir. Bunları ortaya çıkarmak, korumak ve insanlara yaymak her Türkün en asli görevi olmalıdır. Bu görev sadece bizimle sınırlı kalmamalı, özellikle koruma anlamında gerekli bakanlıklar da çaba sarf etmelidir. Ülkemizdeki bu tahrifler o kadar şiddetlenmiştir ki artık bulunan eserlerin yerleri bile tam olarak dillendirilmemeye başlanmıştır.” diye konuştu.

Denizli'deki bu kaya resim ve yazıtlarında göze çarpan özellikleri anlatan Baytok, “Her Türk kaya resim ve yazıtında olduğu gibi bölgenin kadim Türk mezarlık alanlarında ve özellikle Türkmen yerleşim yerlerinde bulunmasıdır. Bu kayalar bir anda değil, yıllar boyu birer uğrak yeri olmuş ve her dönemde belirli betimlemeler yapılıp süslemeler ve yazılar kullanılmıştır. Bu yazının alfabesi, 10. yüzyılda bırakılmıştı. Bu da Göktürkler tarafından kullanılan alfabelerde yer alan şekillerin, 8. yüzyılda kullanılmış olma ihtimalini ortaya çıkarıyor. Bu da Türklerin bu tarihlerde Anadolu'da, özellikle de Batı Anadolu’da bulunduğunu anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.