Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 2 yılda toplam 650 dekar alana 97 bin 500 adet kapari (Gebere) fidanı dikildiğini söyledi. Dikilen kaparilerin erozyonla mücadele de kullanıldığını ve orman köylülerine ekonomik katkı sağladığını belirten Bölge Müdürü Kanat, kasım ayından itibaren, ormanlara ahlat, ceviz ve bademin yanında binlerce kapari fidanını da toprakla buluşturmaya devam edeceklerini dile getirdi. Kapari’nin kuraklığa dayanıklı çok derinlere kök salan ve toprak yüzeyini kaplayan yapısıyla özellikle kurak ve eğimli bölgelere dikilen çevre dostu bir bitki olduğunu vurgulayan Kanat, “Derin köklü ve yayılıcı, ayrıca çok yıllık özelliği ile iyi bir erozyon kontrol bitkisi olan kapari, yurdumuzda erozyona tabi yerlerde, normal kültür bitkilerinin yetişmediği ya da ekonomik gelir elde edilemeyen arazilerde yetiştirildiğinde, daha çok döviz gelirinin elde edilmesi, bu sayede işsizliğin kısmen önlenmesi mümkün olabilecektir. Kıraç topraklarda yetişmesine, bakım istememesine ek olarak, 150 -200 yıl ömrü bulunan kapariler, kumlu ve killi topraklarda 20 ile 400 metre derinliğine inebilen kökleri ve toprak üstündeki örtüsü sayesinde, erozyon tehlikesi olan alanlarda, dolgu topraklarda toprağı tutmak, toprak kaymasını önlemek için etkili bir bitki olarak tercih edilmektedirler. Kapari, yangına karşı dayanıklı olması ve kolayca tutuşmaması gibi özelliğinden dolayı, koruyucu perde olarak, yol ve yangın emniyet ve şeritlerinin kenarına dikiliyor. Bir kapari fidanında yılda 10 kilogram ürün alınabiliyor. Bu ürünler ihracatçı firmalar tarafından kilogramı 2-4 dolar arasında ihraç ediliyor” dedi.

Fidanlar Denizli’de üretiliyor

Akköy ve Çal ilçelerinde üreticilerden temin edilen kapari fidanlarının ekipler tarafından kurak bölgelere dikildiğini anlatan Kanat, “Müdürlük olarak geride kalan iki yılda Bozkurt ilçesi sınırları içerisinde yer alan Emirçay Erozyon Kontrolü Projesi kapsamında yaklaşık 500 dekar alana 75 bin adet. Sarayköy Çok Amaçlı Uygulama Projesi kapsamında da yaklaşık 150 dekar alana 22 bin 500 adet kapari fidanı dikildi. Yurdumuzda pek bilinmemesine rağmen birçok ülkede kaparinin tomurcuğu, çiçeği, dalı ve meyvesi ekonomik, tıbbi, aromatik bir değerdir. Çiçek tomurcuklarında bol miktarda vitamin ve protein vardır. Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayinde kullanılan kaparinin yurt dışına ihracı genellikle salamura şeklinde olmaktadır. Konserve olarak hazırlanan kapari; turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak yenilmektedir. Sağlık açısından karaciğer fonksiyonlarını düzenlediği ve cinsel gücü artırdığı bilinmektedir. Kabızlık giderici, idrar, balgam söktürücü, solucan düşürücü olarak, diş ağrıları, romatizma hastalığı, felç, İskorbit hastalığı, kan bozukluğu, gut hastalığı ve Multipl Skleroz (MS hastalığı) gibi hastalıkların tedavisinde. Tümör, hemoroid ve dalak büyümesinin önlenmesinde, adet düzenleyici ve sancılarının giderilmesinde, karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde kapari taneleri kullanılmaktadır” dedi.

Ayda 3 kez hasat edilir

Kaparinin mayıs- ekim ayları arasında sürekli olarak ürün veren bir bitki olduğunu hatırlatan Kanat, ortalama 8-10 gün arayla aynı bitkiden tekrar hasat yapılabileceğini söyledi. Bitki başına 8-10 kilogram ürün alınabileceğini anlatan Müdür Kanat, “Bir kişi bir günde doğal ortamda yetişen kapariden 10 kilogram, kültür alanında yetiştirilen kapariden ise 20 kilogram tomurcuk toplayabilir. En sıcak aylarda, en yüksek verim elde edilir. 500 kapari fidanı bulunan 1 dekar, 4 yıllık kapari kültürü arazisinden ortalama olarak masraflar çıktıktan sonra yılda 4-5 bin lira gelir elde etmek mümkündür. Bu ise diğer kuru tarım ürünlerine göre oldukça yüksek bir verimdir. Ülkemizde kapari ihracatı 1990 yılından beri yapılıyor. 1 kilogram kapari tomurcuğunun ortalama ihraç fiyatı 2-4 dolarıdır. 
Kapari ürünlerinin pazar sıkıntısı yoktur, hatta AB Ülkeleri ve ABD’nin her yıl katlanarak artan bir talebi bulunmaktadır. AB ve ABD’nin yanı sıra Salamura ve işlenmemiş ürünler başta Avustralya, Kanada, Bahreyn, Kuveyt, Güney Afrika Birliği, Brezilya, İsrail ve Japonya’ ya ihraç edilmektedir.” Diye konuştu.