ANKARA (CİHAN)- İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, cep telefonları kanser ilişkisine yönelik iddiaların toplumda paranoyaya dönüşmemesi gerektiğini belirtti. Kalkan, cep telefonları ile uzun konuşanların, kulaklık kullanması halinde riski azaltacağına dikkat çekti.
    IARC Raporu’nun ardından konuyu değerlendiren Kalkan, Dünya Sağlık Örgütü turşu, kahve gibi ürünler ile cep telefonlarının aynı riskte olduğunu ifade etti.
    Oysa günde 15 fincan kahve içmenin ya da bir bidon turşu yemenin insan sağlığına ciddi zararları olacağını aktaran Kalkan, bunları yiyip, içip hangi tedbirin alınacağını bilim adamları söyleyemeyeceğini dile getirdi. Kalkan, cep telefonları ile uzun konuşanların, kulaklık kullanması halinde riski azaltacağına dikkat çekti.
    Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasının toplumda paranoyaya dönüşmemesini isteyen Kalkan, “Cep telefonları gibi diğer tüm telekomünikasyon cihazları, hatta elektrikle çalışan tüm aletler belli bir elektromanyetik dalga yayar. Bu noktada, elektromanyetik dalgaların limitlerinin belirleyen kuruluşlar Dünya Sağlık Örgütü’nden görüş alıyorlar. Bu limitler insan sağlığı ve çevreye etkisi gözetilerek oluşturuluyor. Hayatımıza giren her yenilik gibi teknolojik cihazlara karşın kullanım alışkanlığı geliştirmek gereklidir. Bilim adamı olarak, bu teknolojiden vazgeçmemiz mümkün olmadığına göre cep telefonlarının kulaklık ile kullanılmasının yeterli bir tedbir olacağı görüşümü yinelemek istiyorum.” değerlendirmesi yaptı.

CİHAN