Her geçen gün zorlu yaşam koşullarına ayak uyduran kadınlar, Aydın’da arıcılık mesleğine de el attı. Aydın’da 7 yıl önce çocuğu olunca çalıştığı tekstil fabrikasından ayrılan Şükriye Bozkurt, boş zamanlarını değerlendirmek ve aile bütçesine katkı sağlamak için başladığı ana arı üretimi işini geliştirerek şimdi önemli bir işletmenin sahibi oldu. Sezonda yaklaşık 2 bin ana arı üretip tanesini de 25 TL’den satarak aile bütçesine önemli bir katkı sağlayan Sükriye Bozkurt, arıları çocuğu gibi gördüğünü belirtti. 
Nazilli İlçesi’ne bağlı Kırıcaklı Köyü’nde yaşayan Şükrü Bozkurt, Aydın ve çevresinde faaliyet gösteren arıcılara anaarı üreterek geçimini sağlıyor. Daha önce Denizli’de bir tekstil firmasında çalıştığını belirten Şükriye Bozkurt, “7 yıl önce çocuğum olunca tekstil fabrikasındaki işimi bıraktım. Eşim arıcılık yaptığı için zaman zaman yanına gidip onu izliyordum. Derken arıcılığa merak sardı. Ben de arıcılık yapmaya başladım. Daha sonra işi öğrenerek anaarı üretimine başladım. Şu anda sürekli anaarı üretiyorum. Anaarı üretimi özen ve itina isteyen farklı bir uğraş. Biz kadınlar daha hassas olduğumuz için bize de uygun bir iş. İşimi çok seviyorum ve keyifle yapıyorum. Şu anda Kırıcaklı Köyü’nde oluşturduğumuz alanda sezonda yaklaşık 2 bin anaarı üretimi yapıyorum” dedi.
“SİPARİŞLERİ YETİŞTİRMEKTE ZORLANIYOR”
Bal üretimi ve arıcılıkta en önemli unsurun anaarılar olduğunu ve verimli bir üretim için anaarının kaliteli olması gerektiğini belirten Şükriye Bozkurt, “Anaarı yetiştirmek için peteğe özel yüzük adı verilen arı yuvası yerleştiriyoruz. Bu yüzüklerde anaarı özenle büyütülüyor. Daha sonra arıcılara bu arılar her kovana birer adet olmak üzere yerleştiriliyor. Tanesini 25 TL’ye sattığımız anaarılar sayesinde hem arı nesli devam ediyor, hem de arıcılarımız daha verimli sezon geçiriyor” dedi.
“BAYANLARA ÖRNEK OLDU”
Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği olarak bayanların da sektörde yer almasını teşvik ettiklerini belirten Birlik Başkanı Zeki Altın, “Bayanlar işlerinde daha hassas. Özellikle anaarı yetiştiriciliğinde Şükriye Hanım çok başarılı. Kendisi birçok bayana da örnek oluyor. Severek ve bilinçli bir şekilde yapıldıktan sonra bayanlarımız arıcılık yaparak aile bütçesine ciddi katkı sağlayabilir. Birlik olarak geçen ay Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen kurslara yetiştiricilerimiz katıldı. Aydın bal üretiminin yanında anaarı üretiminde de ciddi mesafe kat ediyor” diye konuştu.