Gıda Tarım ve Hayvancılık Denizli İl Müdürü Sezgin Kutlu, 23 işletmede, 473 dekar alanda jeotermal ısıtmalı ileri teknolojide üretim yapan modern seralarda yeni sezon için domates fidanlarının dikimine başlandığını söyledi. İl genelinde jeotermal alanlarda ve mikroklima ihtiva eden bölgelerde 560 dekar alanda örtü altı yetiştiriciliği yapıldığını belirten İl Müdürü Kutlu, kurulu seraların 420 dekarında topraksız kültür olarak adlandırılan cocopit, perlit, kaya yünü ile üretim yapıldığını belirtti. Denizli İl Müdürü Kutlu, “Topraksız kültür üretim yapan seralarda bir önceki sezonda ortalama dekar verimi 30 ton olarak gerçekleşmiştir. 2011–2012 üretim sezonunda seralarımızdan yaklaşık 14 bin ton domates üretimi gerçekleştirilmiş ve üretilen ürünlerin büyük bir kısmı yurtdışına ihraç edilmiştir. 2012–2013 üretim sezonu için dikimi yapılan domates fidanları 60 günde hasat olgunluğuna gelecektir. Denizli sahip olduğu jeotermal kaynaklar, uzun güneşlenme süresi ve yüksek ışık yoğunluğu ile sera ürünlerinde hızlı bir gelişme sağlamaktadır. Bunlara ilaveten ulaşım olanaklarının fazlalığı ve yetenekli iş gücü sayesinde gelecekte ilimiz bir sera üssüne dönüşecektir. Modern seralarda verimi arttırmak amacıyla karbondioksit uygulaması ve sulama suyu geri dönüşüm sistemleri kullanımı ile sera işletmelerinin 2012–2013 sezonundaki verim beklentileri daha da yükselecektir” diye konuştu.

Arılar görev yapıyor

Seralarda görevli bambus arılarının yardımı ile tozlaşmanın sağlandığını hatırlatan Müdür Kutlu, “Domates, sofralarımızın vazgeçilmez ve en çok tüketilen sebzelerinden birisidir. Zaman zaman kırmızı mücevher olarak adlandırılan domates, geçen sezon 1,5–2 lira arası fiyatlarla alıcı bulmuştur.
Yeni sezonda İstanbul, Ankara ve Bursa gibi Büyükşehirlerin market ve pazar tezgâhlarını jeotermal ısıtmalı seralarımızda üretilen, Bombus arıları ile tozlaşmanın sağlandığı salkım domatesler süsleyecektir. Jeotermal seralarda üretim yapan girişimciler iyi para kazanmaktadır” şeklinde konuştu.