Türkiye’nin ilk jeotermal fuarı DEMOS Fuarcılık tarafından Denizli’de açıldı. 11 Kasım tarihine kadar açık kalacak ‘Jeotermal Enerji Teknolojileri Ekipmanları Fuarı’nda 30 firmanın standı bulunuyor. EGS Fuar alanında kapılarını ziyaretçilere açan fuarın açılış törenine katılan Vali Abdülkadir Demir, Denizli’nin Türkiye’de jeotermal enerjide söz sahibi olacağını söyledi. Fuarın açılış törenine Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan,  Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağcı, Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Demos Fuarcılık Genel Müdürü Hüseyin Aslan ve davetliler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Demos Fuarcılık Genel Müdürü Hüseyin Aslan, Türkiye’nin jeotermal kaynak zenginliğinde dünyada 7. Avrupa da ise 1. sırada olduğunu söyledi. Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı Yaşar Bahçeci’de, “Jeotermal ile ilgili olarak yapılması gereken çok iş, atılması gereken çok adım var. Jeotermal de Denizli çok önemli bir şehir. Denizli jeotermalde Türkiye’de isminden çok söz ettirecek. Birlik olarak daha önceki tarihlerde de Denizli’de toplantılar düzenlemiştik. Denizli’yi yakından takip ediyoruz. Denizli’de jeotermal, enerjide, tarımda ve SPA’larda sağlık turizminde kullanılıyor. Sanayi şehri olan Denizli’de jeotermal sanayisi de gelişmeli” deyi konuştu.

Jeotermal koyun gibidir

Jeotermal’i koyuna benzeten Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan’da, “Denizli olarak jeotermali, geçen yıllara kadar hamamlarda kullanıyorduk. Şimdi, tarımdan enerji üretimine sağlık turizminden daha birçok alana kadar jeotermalden faydalanabiliyoruz. Ancak bu enerji kaynağı ile ilgili yapmamız gereken daha çok iş var. Bu tür fuarların düzenlenmesi de çok önemli. Türkiye’de ilk kez düzenlenen jeotermal fuarına ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ben jeotermali koyuna benzetiyorum. Nasıl koyunun boynuzundan tüyüne, etine sütüne kadar her şeyinden faydalanabiliyorsak, jeotermali de ilk çıktığından itibaren elektrik enerjisi üretiminde, ısıtmada, seralarda, sağlıkta kullanıyoruz. Denizli’de bu önemli kaynağı daha çok kullanarak gelişmişlikte bir adım daha ileriye gidebiliriz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin en zengin jeotermal bölgesine sahibiz

Türkiye’nin en zengin jeotermal bölgesi olan Kızıldere’ye Denizli’nin sahip olduğunu hatırlatan Vali Demir’de, jeotermal sahada yüzde 87 ile Ege Bölgesinin Türkiye’de birinci sırada olduğunu, Denizli’nin ise 7 sahası ile yüzde 87 içinde yüzde 16’lık büyük bir paya sahip olduğunu söyledi. MTA verilerine göre Denizli’de 23 kaynak ve sayısız jeotermal sondajının bulunduğunu ifade eden Vali Demir, “Jeotermal kaynaklarda 29 derece ile 100 derece aralığında sıcak su çıkıyor. Sondajlarda ise 25 derece ile 240 derece aralığında sıcak suya sahibiz. Bölgemizde Zorlu Enerji jeotermalden elektrik üretiyor. İlimizde 500 dekar alanda jeotermal ısıtmalı seralar bulunuyor. Sağlık turizmini Denizli’de canlandıracağız. Karahayıt’ta dünya standartlarında ‘Sağlık Turizm Kenti’ oluşturacağız. 200 bin yatak kapasitesi ile Karahayıt’ın Türkiye’ye örnek olmasını istiyoruz” diye konuştu. Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından birlikte kesildi. Açılan stantları gezen Vali Demir ve beraberindekiler, Kırşehir Valiliği, belediye ve il özel idaresi tarafından 1 milyon lira harcanarak yaptırılan jeotermal enerjiden meyve kurutma tesisinde kurutulan meyvelerin tadına baktı.