Osmaniye Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, dünyada önlenebilir zeka geriliğinin en önemli sebebinin iyot yetersizliği olduğunu söyledi.
İyotun her gün belli miktarda mutlaka alınması gerektiğine dikkat çeken Cingöz Osmaniye’de iyotlu tuz kullanım oranının yüzde 91.4 olduğunu kaydetti.
İyotlu tuzun beyin, vücut gelişimi ve organların faaliyetleri için gerekli olduğunu belirten Dr. Mehmet Cingöz, “İyottan yetersiz beslenen çocuklar akranlarına göre 13,5 puan zeka kaybına uğrarlar. Bu nedenle 'İyotlu tuz, akıllı tuz' doğru bir tanımlamadır. İyot yetersizliği hastalıkları insan gelişimini olumsuz etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. En yıkıcı etkilerini ise; erken gebelik döneminde beyin ve merkezi sinir sisteminin gelişimini bozarak, özellikle de okul çağındaki çocuklarda geri dönüşü mümkün olmayan öğrenme yeteneğinde azalmayla göstermektedir. Günlük alınması gereken miktar, bir toplu iğne başı kadar azdır. İyot eksikliği dünyada korunabilir zeka geriliğinin sık nedenlerinden biridir ve vücudumuza besinler, su ve deniz ürünlerinin tüketimi ile alınır. İyot yetersizliği hastalıklarını önlemek için alınacak başlıca önlem bireylerin iyot alımını artırmaktır. Bu nedenle Ülkemizde sofralık tuzlar iyottan zenginleştirilmiştir. Halkımızın iyotlu tuz kullanımı ile birlikte doğru saklama ve kullanma koşulları konusunda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Türkiye genelinde TNSA ya göre iyotlu tuz kullanım oranı yüzde 77 iken Osmaniye'de bu oran yüzde 91,4 olarak belirlenmiştir.” dedi. CİHAN