Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Türklerin Laodikya Antik Kenti kazısında 4,5 yılda yaptığını, İtalyan kazı heyetinin Hierapolis Antik Kenti’nde 46 yıldır yapamadığını söyledi.
Vali Demir, Denizli’yi tanıtmak amacıyla bir grup gazeteciyle Pamukkale Antik Havuz’da bir araya geldi. Etkinliğe, Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Denizli Ticaret Odası(DTO) Başkanı Necdet Özer, Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Renault Genel Müdürü İbrahim Aybar ve gazeteciler katıldı. Etkinlikte UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri Listesi’nde yer alan Hayri Dev konser verdi.
Etkinlikte konuşan Vali Abdülkadir Demir, Denizli olarak bu yıl uluslararası yapılan bütün fuarlara katıldıklarını ifade etti. Denizlili ihracatçının, ürettiği ürünü ‘Nasıl ihraç ederim?’ diye düşünerek ürettiğini belirten Demir, “İlimizde şu anda 162 bin sigortalı çalışan var. Denizli sanayisinde tekstilin dışında bakır, kablo için tel, elle yapılan cam üretimi, mermer gibi diğer önemli sektörler var. Denizli’nin başarısız kaldığı hususlardan birisi de sahip olduğu termal kaynaklar. Ama şu anda çok yoğun şekilde termal kaynaklar tekrar gündeme gelmeye başladı. Son çıkan teşvik yasasında ‘Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri’ kapsamında yer alan turizm yatırımları ‘öncelikli sektör’ olarak ilan edildi. Bu yasa ile Denizli 2. bölgede yer almasına rağmen, termal alanında yapılan yatırımlar 5. bölge imkanlarından yararlanabilecek. Yani 5 bin 826 hektarlık ‘Denizli Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde yapılacak yatırımlarda yatırımcılar; vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği ve yatırım yeri tahsisi konusunda devlet desteğinden yararlanabilecekler. Önümüzdeki günlerde Denizli'de Türkiye’nin en büyük jeotermal elektrik enerjisi üreten tesisin temeli atılacak. 95 megavatlık enerji üretilecek. Denizli’nin sadece jeotermal enerji ile ilgili kapasitesi 600-700 megavat. Bunun dışında termal enerji ile tarım ve sağlık turizmi yapılabiliyor.” dedi. Karahayıt ve Pamukkale’den çıkan termal suyun önemini vurgulayan Demir, gelecekte bu bölgeye sağlık ve kür merkezi yapılacağını, Karahayıt’ta başlayan kentsel dönüşümün devam ettiğini anlattı.
İTALYANLAR 46 YILDIR YAPAMIYOR
46 yıldır Hierapolis Antik Kenti’nde kazı yapan İtalyan kazı heyetinin ağır çalışmasını da eleştiren Vali Demir, İtalyan heyete bu yıl kazı izni verilemeyebileceğini ima etti. Demir, “46 yıldır yabancı kazı heyetleri tarafından kazılıyor. Bugün manzarayı gördünüz, iç burkucu. Kültür ve Turizm Bakanımız Laodikya’da ‘İşi yapamayanlar benim ülkemde kazı yapamaz’ diye ilan etti. Bizim burada çok değerli hocalarımız var. Burada 4,5 yılda 46 yılda yapılandan çok daha fazla iş yaptılar. Biz kendi değerlerimize sahip çıkarak bunu yaşatacağız.” diye konuştu.
İtalya Lecce Üniversitesi Öğretim Üyesi Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Dr. Francesco D'Andria (69) asistan olarak başladığı kazılarda Ordinaryus Profesör oldu. D'Andria, 39 yıldır katıldığı kazı çalışmalarında 18 Denizli valisi eskitti.