İlimizin işgücü, istihdam ve mesleki eğitim ihtiyacını tespit etmek, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları ile işletmelerde yapılacak mesleki eğitim ve istihdam konularında etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla yerel düzeyde plan yapmak ve kararlar almak, ilgili kurum ve kuruluşlara görüş ve önerilerde bulunmak üzere yapılan Denizli İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Vali Şükrü Kocatepe başkanlığında Denizli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya; Vali Şükrü Kocatepe,Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ferudun Giresun, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Sefa Gökalp, GEKA Genel Sekreteri Vekili Özgür Akdoğan, PAÜ Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Oğuz Karadeniz, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Cavit Beydemir ile diğer kurul üyeleri katıldı.

Açılış konuşmasının ardından Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ferudun Giresun işgücü piyasası verileriyle İŞKUR’un faaliyetleri hakkında kurulu bilgilendirdi. Giresun, 2015 Temmuz ayı verilerine göre; işsizlik oranının %9,8 olarak gerçekleştiğini, işgücüne katılım oranının % 51,3 den % 52,4’e, istihdam oranının ise % 46,3’ den % 47,2’ye yükseldiğini ifade etti.

2015 yılı dokuz aylık verilerine değinen Giresun; İŞKUR İl Müdürlüğüne geçen yılın aynı dönemine göreiş için başvuruda bulunanların sayısınınyüzde 1,8 artarak24.605 olduğunu; açık iş sayısınınyüzde 10,9 artarak23.406’ya yükseldiğini, işe yerleştirme rakamınınyüzde 22,5 artarak 10.166 olduğunu, kayıtlıişgücü sayısının yüzde 29,6 artarak70.568 olduğunu, kayıtlı işsiz sayısının %13,4 azalarak24.233 olduğunu ifade etti. Ayrıca 2015 yılı Haziran verilerine göre kuruma 95 kamu işyeri ve 8.325 özel işyerinin kayıtlı olduğunu, danışmanlarca 2015 yılında 7.568işyerinin ziyaret edildiğini, 44.289bireysel görüşme yapıldığını ve 5.730 kişinin görüşmeler sonucuişe yerleştirildiğini dile getirdi.

2015 yılı Ocak-Eylül aylarında toplam 762 işgücü yetiştirme programının hayata geçirildiğini ve 4.597 kişinin bu programlara katıldığını belirten Giresun, çalışırken işsiz kalan ve koşulları tutan 4.963 işsize de toplam 19.800.045 lira işsizlik ödeneği ödemesinde bulunulduğunu da ifade etti.2015 yılı Ocak-Eylül döneminde Denizli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne 626 şikayet başvurusunun yapıldığını ve bu şikayetlerin 567’sinin sonuçlandırıldığını ifade etti.
   
İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Gülay Kaynak Sarıkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Kadın Giyim Modelistliği, Erkek Giyim Modelistliği, Mekatronik ve Endüstriyel Kontrol Bölümü olmak üzere 4 yeni bölüm açılmasını kurul üyelerine teklif etti ve bu teklif kurul üyelerince kabul edildi. Oğuz, Denizli ilinin tekstil şehri olduğunu hatırlatarak bu bölümlerde eleman yetiştirmenin Denizli için gereklilik olduğuna vurgu yaptı.
Kurul üyesi,PAÜ Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkileri Bölüm Başkanı Oğuz Karadeniz, İŞKUR’un desteğiyle açılan işgücü yetiştirme kurslarının verimliliğini ölçmek amacıyla hazırlanan etki değerlendirme analizi hakkında bilgiler verdi. Karadeniz, Türkiye’de ilk defa yapılan etki değerlendirme analizine göre, kursların istihdamı %25 oranında artırdığını; İşbaşı Eğitim Programlarının (İEP) ve Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) kapsamında açılan kursların başarılı sonuçlar verdiğini belirtti. Ayrıca Karadeniz, yapılan araştırmalara göre işyerlerinde kreş imkanı sağlanırsa kadınların işgücüne katılım oranının artacağını ve Türkiye’nin gelişmesi açışından bu artışın Türkiye’nin gelişmesine ivme kazandıracağının vurguladı.

Karadeniz, PAÜ ve Denizli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında Eylül 2015’te protokol imzalandığını, bu protokol kapsamında Honaz Meslek Yüksekokulu’ndan ilk dönem için 70 öğrencinin İŞKUR aracılığıyla İşbaşı Eğitim Programı kapsamında stajlarını yaptıklarını belirtti. Bu protokolün hayırlı olması temennilerinde bulundu.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2015 yılı 4. Olağan Toplantısı, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından kurul üyelerinin görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi.