Araştırma sonuçlarına göre Facebook’un, yüzde 94 kullanım oranı ile Türk kullanıcılar arasında açık ara farkla en popüler sosyal ağ olduğu ortaya çıktı. Cep telefonundan internet kullanımı ise yüzde 2 ile bilgisayarları geçerek yüzde 86 seviyesinde ölçümlendi.

Tüm sosyoekonomik segmentleri kapsayan ve 8369 kişinin katıldığı internet üzerinden yapılan araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 72’si internete bağlanmak için ADSL bağlantısı kullanırken, yüzde 63’ü 3G kullanıyor. Fiber optik hat kullananların oranı ise yüzde 16 şeklinde ölçümleniyor. İnternete her gün girmeyenlerin oranı yalnızca yüzde 2 olarak araştırma sonuçlarına yansırken, internete girmek için bilgisayar ve cep telefonu haricinde bir cihaz kullananların oranı yüzde 19’u buluyor. “İnterneti ne sıklıkla kullanıyorsunuz” sorusuna katılımcıların %72’si her an cevabını verirken, internete akıllı telefondan bağlanıyorum diyenlerin oranı %86 ile ilk sırayı alıyor. Bilgisayardan bağlananlar %84 ile ikinci sırada kalıyor.

“İnterneti ne sıklıkla kullanıyorsunuz?” sorusuna verilen cevaplar şöyle:
Her an: %72
Her gün 1-2 saat: %26
Haftada birkaç sefer: %2
Ayda bir kez: %0
İki üç ayda bir kez: %0
Yılda bir kez: %0

“İnternete nerelerden giriyorsunuz?” sorusuna ise şu cevaplar verildi:
Akıllı telefon: %86
Bilgisayar: %84
Ipad: %16
Diğer (Lütfen belirtiniz.): %3

Katılımcıların yüzde 95’i sosyal ağları kullandığını belirtirken, Türk kullanıcıları, cep telefonlarından mümkünse hiç ayrı kalmak istemiyorlar.

İşte "Cep telefonunuz olmadan kaç gün geçirebilirsiniz?" sorusuna verilen cevaplar:
Hiç geçiremem: %47
1 gün: %25
1 hafta: %14
1 ay: %4
1 yıl: %1
1 yıldan daha fazla: %9
Cep telefonu kullanmıyorum: %1

Araştırmaya göre sosyal ağ kullanıcılarının yarısı bu ağları kişisel işleri için kullanıyor. Ancak sosyal ağların en çok kullanılma nedeni olarak kullanıcıların yakın çevresinden, ayrıca yerel ve yabancı kaynaklardan haber alma istekleri olduğu istatistiklerde görülüyor.


“Sosyal ağları neden kullanıyorsunuz?” sorusuna verilen cevaplar şöyle:
Haberleri takip etmek için: %76
Sosyalleşmek ve çevre ile iletişim kurmak için: %76 
Kişisel işlerim için: %51
İş ilanları için: %18
Diğer (Lütfen belirtiniz.): %2

İnternet kullanıcıları ezici bir çoğunlukla Facebook kullanmayı tercih ediyor. Twitter ve Instagram ise kullanıcıların yarısı tarafından kullanılıyor. Snapchat uygulamasına baktığımız zaman ise internet kullanıcılarının yalnızca yüzde 8’lik bir kesim tarafından kullanılmakta olduğu ortaya çıkıyor.

“Hangi sosyal medya sitesini / sitelerini aktif olarak kullanıyorsunuz?” sorusuna verilen cevaplar şöyle: 
Facebook: %94
Twitter: %54
Instagram: %54
LinkedIn: %21
Swarm: %19
Snapchat: %8
Diğer (Lütfen belirtiniz.): %2

Türk internet kullanıcılarının sosyal ağlardaki hareketleri kontrol etme oranları da yüksek. Günde en az iki kere kullandığı sosyal ağlara bakanların oranı yüzde 85 olarak ölçümleniyor.

“Hangi aralıklarla Facebook, Twitter, Instagram vb. sosyal medya hesaplarınıza bakarsınız?” sorusuna verilen cevaplar: 
Yarım saatte bir: %26
1-3 saatte bir: %42
4-10 saatte bir: %17
11-23 saatte bir: %3
Günde bir: %10
Haftada bir: %2
Ayda bir: %0
Diğer (Lütfen belirtiniz.): %0

Anket katılımcılarının yarısından fazlası, Facebook’un önümüzdeki 3 yıl boyunca şu anki popülerliğini devam ettireceği görüşünde birleşiyor. Instagram’ın 3 yıl daha popüler kalacağını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 18.

Bu konuyla ilgili sorulan “Sizce 3 yıl sonra popülaritesini yitirmeden kullanılmaya devam edilen sosyal paylaşım sitesi hangisi olacaktır?” sorusuna katılımcıların verdiği cevaplardan ortaya çıkan dağılım şöyle gerçekleşti:
Facebook: %54
Twitter: %21
Instagram: %18
LinkedIn: %4
Scorp: %2
Diğer (Lütfen belirtiniz.): %1