Gürlesin, “Türkiye kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren ilk ülkedir” dedi.

Türk kadını için 5 Aralık çok önemlidir. 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasaya ek olarak 5 Aralık 1934 tarihinde Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan  yasa değişikliği ile Türk kadını seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Her yıl bu tarih 5 Aralık Kadın Halkları günü olarak kutlanıyor.
Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, konuyla ilgili mesaj yayımladı. “Türkiye dünyada kadına bu hakkı veren ilk devletlerin başında gelmektedir” diyen Başkan Gürlesin mesajında, “Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiği 1934 yılındaAvrupa, Amerika ve Asya’daki birçok ülkede kadınların bu haktan mahrum oldukları unutulmamalıdır. Kadınlar seçilme hakkına Fransa’da 1944, İtalya’da 1945, Yunanistan’da 1952 ve İsviçre’de ise 1971 yılında kavuşabilmişlerdir.
Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını verdiği 1934 yılından günümüze kadar kadınlarımız, eğitimden sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına, siyasetten ekonomiye kadar hayatın her alanında başarıyla görev almışlar ve almaya da devam edeceklerdir. Türk kadını, tarihimizin en eski çağlarından bulunduğumuz çağa kadar toplumsal hayatımızın, millet ve devlet yapımızın odağında yer almış, her dönemde ihtiyaç hissettiğimiz fedakarlıkların en yücesini yapmıştır. Kadınlarımızın eğitimli, bilgili ve bilinçli olması, sağlıklı bir toplumun ön şartıdır. Zira kadınlar, özelde ailenin, genelde ise toplum temelini oluşturmaktadırlar. Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın, bu anlamlı gününü en kalbi duygularımla kutluyor; sevginin, şefkatin ve özverinin simgesi olan kadınlarımıza başarı, sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyor, saygılar diliyorum”.