Türkiye Cumhuriyet İçişleri Bakanı Muammer Güler, ilk kaymakamlığını yaptığı Denizli’nin Çal ilçesinde çalışkanlığı ve hoşgörüsüyle hatırlanıyor. Güler’in bakanlığa atanması en çok memnun olan yerlerden birisi de Çal oldu. Toplam nüfusu 21 bin 79 olan ilçede Güler’in görev yaptığı 1973-1975 yılları arasında kaymakamlık binasının temeli atılmış, köy ve beldelere de elektrik getirilmiş. Siyasi olayların yaşandığı o yıllarda Güler, gözaltına alınan kişilere karşı hoşgörülü tavrıyla hatıralarda yer etmiş. Hizmetlerinden dolayı Çal’ın bir caddesine ise İstanbul Valiliği döneminde ismi verilmiş.

‘KİMSEYİ KÜÇÜMSEMEZ, HERKESE DEĞER VERİRDİ’

İlçenin kurulmasının ardından kaymakam vekili, daha sonra altıncı kaymakamı olarak görev yapan Muammer Güler’in o dönemde şoförü olan Ahmet Kulalı, kendisinin çok değerli bir yönetici olduğunu söylüyor: “Genç olmasına rağmen çok oturaklı, çok değerli bir insandı. İnsanlara değer verirdi. Köyleri çok ziyaret ederdi. Oraya gittiği zaman insanların halini hatırını sorardı. Onun bu meslekte ilerleyebileceğini kendisine de söylerdim, ‘Efendim, siz vali olursunuz.’ derdim. O da, ‘Dur bakalım, kaymakam olalım.’ derdi. Öyle bir insandı. Hoşgörülüydü. Çöpçü deyip de küçümsemezdi.”

Çal’da 2004 yılından bu yana belediye başkanlığını yapan Hasan Gündüz de ilçe halkı Güler’den çok bahsettiği için merak edip İstanbul Valisi olduğu dönemde ziyaret ettiğini söyledi. İlçede 1974 yılında siyasi olaylar sebebiyle yazı yazmak için sokağa çıktığında gece bekçilerinin kendisi yakaladığını anlatan Başkan Gündüz, Kaymakam Güler’in talimatıyla serbest bırakıldığını söyledi: “Siyasi olaylarda 15 yaşında çocukken duvarlara yazı yazıyorduk. Bizi yakalamışlardı. O zaman sokaklarda mahalle bekçileri vardı. Yedi sekiz kişiydik. Emniyet binası o zaman beraberdi. Geceyarısıydı, gelmişti. Yaşımızı da gördü. O an için suçlu hissettik kendimizi. Bütün arkadaşlara (memurlara) bağırmış, ‘Göreceksiniz, Çal’ın yapısı belli, bunlar kaymakam olacak, vali olacak, savcı olacak. Ne fişliyorsunuz? Bunların masraflarını biz verelim.’ demişti. Bekçilere de bağırmıştı, ‘Ayaklarınızı takırdatın, onunla zaten kaçar bunlar.’ diye. O zamanki yapısından, insanlara bakış açısından, şimdi hatırladığım kadarıyla alçak gönüllülüğünü muhafaza ediyordu. 2006 yılında ismini caddeye vermiştik.”

Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı da o dönemki yaşlı çiftçilerin Muammer Güler’den bahsettiğini, kaymakamlığında halkla iç içe olduğunu dile getirdi. Ayhancı, “İlçemizden 20’nin üzerinde kaymakam geçmiştir. O dönemden akılda kalan birkaç kaymakamdan biridir.” şeklinde konuştu.

Çal Esnaf Odası Başkanı Aydın Canan ise odalarına gelen ve o dönemde kendisini tanıyan esnafların hep Güler'den bahsettiğini aktardı: “Bizim odamıza gelen büyük ağabeylerimiz, amcalarımız hep ondan bahsetmiştir. Şimdi bakan olunca aynı şekilde çok sevdiklerini ve Çal’a da faydaları olacağını düşünerek gelip tebrik ediyorlar.”

Çal Kaymakamı Fatih Arıkoğlu, Güler’in yörelerinde çok ciddi etki ve derin iz bıraktığını vurguladı: “Halkımız hayırla yâd ediyor kendisini. Bu anlamda bizim de omuzlarımızda çok ciddi bir yük var. Sayın Bakanımız'ın zamanında ilk defa elektrik geliyor yöreye, ilçemize, köylere, beldelere. Kendisinin içtenliği, samimiyeti, özgürlükçü yaklaşımı anlatılıyor.”