SAKARYA (CİHAN)- Göç yolu üzerinde bulunan enerji konaklayan leylekler dün gece Karamürsel, Kartepe ve Gebze bölgesinde çok sayıda kesintiye yol açtı. 34 bin 500 voltluk orta gerilim hatlarında bulunan bir kaç leylek ise telef oldu.
    Leyleklerin göç yolları üzerinde bulunan enerji hatlarında kesintiler meydana gelmesi Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ ekiplerini alarma geçirdi. Ekipler, Karamürsel, Kartepe ve Gebze bölgesinde arızadan arızayı koşarak teyakkuza geçirdi.
    SEDAŞ‘tan yapılan açıklamada, leylek sürülerinin göç yolları üzerinde kendileri için güvenli gördükleri elektrik direklerinin traversleri ve izolatörleri üzerinde gecelediklerini bu sebeple ciddi elektrik kesintilerine sebep olduğu belirtildi.
    Ekiplerin gece boyunca kesinti oluşan bölgelerde mekik dokuduğu ve oluşan arızaları gidermek için uğraştığı belirtilen açıklamada, “Her yıl Ağustos ayının ikinci yarısında Gebze Dilovası, Tavşancıl, Kartepe, Karamürsel, Maşukiye, Arslanbey hattında göç yolunu takip eden leylekler geceleri mola vererek enerji nakil hatlarında kümeleniyorlar. Ancak ince uzun ayaklarıyla iletkene basan ve geniş kanatlarıyla iletkenler arasında temas sağlayarak kısa devreye yol açan leylekler, elektrik şebekesinin koruma elemanlarının devreyi açtırmasına ve enerji kesintilerine yol açıyorlar.” denildi.
    Bazı göç yolları üzerinde yalıtım malzemeleri kullanarak kuşların enerji hatları üzerinde kısa devrelere ve arızalara yol açmasının engellemeye çalışıldığı vurgulanan açıklamada, “Ancak SEDAŞ’a ait kilometrelerce uzunluğundaki dağıtım hatlarının üzerlerine leyleklerin konması ve iki ayrı hattın üzerinde bulunan leyleklerin gagaları ve kanatlarıyla birbirine temasıyla aynı gecede farklı bölgelerde enerji nakil hatlarında kesintiler yaşandı.“ bilgisi verildi.
    Bu arada bazı hatlarda iki direk arasındaki tellerde 40'a yakın leyleğin bulunduğu bildirildi.


CİHAN