Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Doktor Levent Sapmaz, gebelikte ilk 8 haftanın çok önemli olduğunu, düşük tehlikesinin de bu dönemde çok sık görüldüğünü söyledi. Son adet tarihinin birinci gününden itibaren yirminci gebelik haftasından önce ya da bebek 500 gram ağırlığa ulaşmadan önce gebeliğin herhangi bir nedenle sonlanmasına düşük dendiğini belirten Doktor Sapmaz; “Klinik olarak fark edilen (adet gecikmesi sonrası ultrason ile görülebilen) gebeliklerin yüzde 15-25’i düşükle sonuçlanır. Bir başka deyişle hamile kalan her 4-6 kadından birisi o hamileliğinde düşük olayı yaşayacaktır. Düşüklerin yüzde 80’inden fazlası ilk 13 haftada meydana gelir. Risk ilk 8 haftada en yüksek değerdedir. Gebelikte 8. haftayı geçtikten sonra düşük şansı giderek azalmaktadır” dedi.

Kanamaya dikkat

Düşüğün en önemli belirtisinin kanama olduğunu söyleyen Doktor Sapmaz, kanama ile beraber ağrı ve doku pasajının da düşüğün belirtileri olduğunu belirtti. Doktor Sapmaz, “Erken dönemde embroya bağlı nedenler düşüklerin yüzde 80-90’nını oluşturur. Ayrıca çoğul gebelikler, ilaç, radyasyon, anneye ve babaya ait genetik bozukluklar, üreme sistemindeki yapısal bozukluklar, annede görülen akut durumlar (yüksek ateş, enfeksiyon hastalıkları gibi), annede görülen kronik hastalıklar (böbrek hastalığı, hipertansiyon, şeker hastalığı), sigara, alkol, uyuşturucu ve yüksek dozda kafein tüketilmesi gibi nedenler düşüğe neden olmaktadır.” Şeklinde konuştu. Düşük durumunda kürtajla anne karnından bebeğin alınması gerektiğini açıklayan Levent Sapmaz,  bebeğin alınmasının gecikmesi durumunda annenin hayati tehlikesinin oluşabileceğini belirterek şöyle devam etti: “Anne karnında düşükten sonra oluşabilecek en büyük risk içeride parça kalmasıdır. Vücut bu parçaları atmaya çalışırken oluşan kasılmalar şiddetli kasık ağrılarına yol açar. Nadiren kişide kanama yoksa ve ultrasonda parça kaldığını düşündüren durumlar yoksa kürtaja gerek kalmayabilir” dedi.

Düşükten sonra neler yapılmalıdır?

Düşükten sonra tekrar çocuk yapmak isteyen çiftlere tavsiyelerde bulunan Sapmaz, ilk adet kanamasından sonra tekrar çocuk yapılabileceğini söyledi. Sapmaz “Bazı çiftler düşük sonrası hemen yeni bir bebek için denemeye başlamaya karar verirken, bazıları da bu kaybın yarattığı psikolojik travmayı atlatmak için zamana gereksinim duyarlar. Bu olayda doğru karar yoktur. Yeniden deneme zamanına karar verirken tek etken sizin duygularınızdır. Bizim çiftlere önerdiğimiz düşük sonrası ilk adet kanamanızı gördükten sonra eğer isterseniz yeniden denemeye başlayabilirsiniz. İki gebelik arasında en az bir adet kanaması geçmeyen durumlarda takip eden gebelikteki düşük riskinin bir miktar arttığına dair bulgular olmakla birlikte düşük sonrası adet görmeden hemen hamile kalsanız da endişelenmenize gerek yoktur. Sağlıklı bir bebeğin doğumuyla sonuçlanan pek çok hamileliğin bu şekilde başladığını aklınızdan çıkarmayın. Kendinizi ruhsal olarak hazır hissettiğiniz anda eşinizle birlikte olabilirsiniz. Enfeksiyon riski nedeni ile kanamanın devam ettiği süre içinde cinsel ilişki önerilmez.” Diye konuştu