AK Parti Denizli Milletvekili Önceki Dönem Ekonomi Bakanı Nihat Zeybek, 2015 yılı dünyada ve çevremizdeki pek çok olumsuzluğa rağmen Türkiye ekonomisi başta büyüme ve cari açık olmak üzere pek çok göstergede başarılı bir performans sergiledi.

2015 yılı ilk üç çeyreğinde ortalama yüzde 3,4 büyüme gerçekleştiren Türkiye, 3. Çeyrekte yüzde 4 büyüyerek dünyada en hızlı büyüyen 5. ülke oldu. Son çeyrekte de net ihracatın 1,5-2 puan seviyesinde katkı beklentimiz ve güçlü sanayi üretimi verilerini dikkate aldığımızda son çeyrekte büyümenin yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. 

Diğer taraftan 2015 yılı cari açık açısından da  son derece başarılı bir yıl oldu. 2015 yılında cari açık/GSYH oranının yaklaşık yüzde 4,4 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. Ayrıca, TL ile yapılan dış ticareti hariç bıraktığımızda, dış finansman ihtiyacı gerektiren cari açık/GSYH oranı, yüzde 3,4 seviyesine gerileyecektir.

Söz konusu oranlar Türkiye için cari açığın bir sorun olmaktan çıktığını gösteriyor. Öte yandan, 2015’te Türkiye’ye gelen yabancı yatırımlar, 2014’e göre yüzde 32 artarak 16,6 milyar dolar düzeyine ulaştı ve böylelikle cari açığın finansman kalitesini olumlu yönde etkiledi. Tüm bu göstergelere ek olarak mali disiplinden de taviz vermedik, 2015 yılında bütçe açığının GSYH’ya oranı yüzde 1,2 civarında olacaktır. 
Nitekim, Fitch’in 22 Ocak 2016 tarihinde yaptığı açıklamada da Türkiye’nin yukarıda bahsettiğimiz olumlu makroekonomik göstergelerden bahsetmişti. Tüm bu değerlendirmelerle birlikte Fitch’in Türkiye değerlendirmesinde olumsuz bir açıklama beklemiyorum.