Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortaya attığı çatı aday formülü ile ilgili olarak, “İlk turda çatı aday arayışı siyasette güç algısını diğer tarafa kaydırmak demektir. Bu iki turlu seçimin mantığına aykırı. Bu söylem ilk turda ikinci tura işi bırakmayacak kadar düşünülenin aksine bir sonuç çıkarabilir” dedi. 
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, konferans vermek için geldiği Denizli’de ilk olarak Denizli Barosu’nu ziyaret etti. Denizli Baro Başkanı Müjdat Keçeci tarafından karşılanan Feyzioğlu, burada avukatlarla bir süre sohbet etti. Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Metin Feyzioğlu’nun gündeminde cumhurbaşkanlığı seçimleri vardı. Parlamenter demokrasilerde cumhurbaşkanının halk tarafından seçilemeyeceğini ifade eden Feyzioğlu, “Cumhurbaşkanı halk tarafından seçildiğinde o cumhurbaşkanı, başbakanın da üzerinde etkili ve güçlü olur. Anayasaya göre cumhurbaşkanını hem halk seçiyor, dolayısıyla başbakanın iktidara gelirken 18 milyon oyla yol aldığı ülkede cumhurbaşkanının yaklaşık 27 milyon oy aldığı zaman cumhurbaşkanı fiilen başbakanın üzerinde bir otorite haline geliyor. Cumhurbaşkanının nereden olduğu önemli değil. Önemli olan cumhurbaşkanının böyle bir fiili güçle donatılması. Bu tamam da, cumhurbaşkanı siyasi ve hukuk sorumluluk da yüklenmeli. Oysa cumhurbaşkanının gensoruyla düşürülmesi mümkün değil. Yargılanamaz. Bu sebeple de parlamenter demokrasilerde cumhurbaşkanına hem dokunulmazlık verilir, bunun karşılığı olarak da hiçbir şekilde sistemde etkin rol verilmez’’dedi.

“ÖNCE ÇATI KURULUP, SONRA TEMEL ATARSANIZ O ÇATI DAYANIKLI OLMAZ”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çatı aday formülünü de eleştiren Feyzioğlu, “Devlet Bahçeli’nin çatı formülünde cumhurbaşkanlığı seçiminin iki turlu olduğu gözden kaçırılıyor. Zaten iki turlu seçimlerde ikinci tur çatıyı çıkartır. Çatı taban tarafından inşa edilir. Temelden yükselen bir binanın üzerine çatı örülür. Önce çatıyı kurup, sonra da altına temel atmaya çalışırsanız o çatılar çok da dayanıklı olmaz. İki turlu seçimler tabanın çatıyı oluşturması için öngörülmüş seçimlerdir. İlk turda çatı aday arayışı siyasette güç algısını diğer tarafa kaydırmak demektir. Bu algı bir parti ve diğer partiler şeklinde oluşuyor. Bu iki turlu seçimin mantığına aykırı. Bu söylem ilk turda ikinci tura işi bırakmayacak kadar düşünülenin aksine bir sonuç çıkarabilir” diye konuştu.

“MUHALEFET CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ ÇALIŞMALARINA GEÇ BAŞLADI”
Muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçimleri için geç hareket ettiğini de kaydeden Feyzioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: 
“Hangi seçim olursa olsun ister baro seçimi, ister cumhurbaşkanlığı. Siyasi iktidar görev başında olduğu için her faaliyeti propagandadır. Ancak muhalefet ne yapacağını anlatması için zamana ihtiyaç vardır. Bu sebeple artık tesadüflere bırakılan seçimler olmamalıdır. Muhalefet seçimlere, kaybettikleri seçimin ertesi günü hazırlanmaya başlanmalı. 2014’ün Ağustos ayında cumhurbaşkanlığı seçimi olacağını gazeteden öğrenmiş gibi son anda nasıl bir cumhurbaşkanı olsun diye çalışmak biraz geç kalınmışlıktır.”
Konuşmanın ardından Denizli Barosu tarafından Soma’ya gönderilmek üzere toplanan paralara katkıda bulunan iki lise öğrencisi, paraları zarf içinde Metin Feyzioğlu’na verdi.