Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin 1 Kasım 2015'te yapılacağını bildirdi.
YSK, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimlerin yenilenmesi kararının ardından dün seçim tarihini netleştirmek üzere toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan YSK Başkanı Güven, 7 Haziran 2015'te yapılan milletvekili genel seçimi sonrasında 45 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun oluşturulamadığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'nın 104 ve 116. maddeleri uyarınca seçimlerin yenilenmesine karar verdiğini hatırlattı.

MEVSİM ŞARTLARI DİKKATE ALINDI
YSK'nın, yasada öngörülen 90 günlük süreyi kısaltma yetkisi bulunduğuna karar verdiğini anımsatan Güven, “Yüksek Kurulumuz, yapmış olduğu değerlendirmede kış mevsiminin yaklaşmasını da göz önüne alarak Anayasa'nın 79'uncu, 116/son, 2839 sayılı Kanun'un 8'inci ve 9'uncu maddelerine göre 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılmasına karar vermiştir” diye konuştu.

CHP'NİN BAŞVURUSUNA ONAY

Güven ayrıca toplantıda CHP ile ilgili “Aday Belirleme Yönetmeliği”nde yapılan değişikliğin de görüşüldüğünü belirterek, oy çokluğuyla bunun uygulanmasına karar verildiğini bildirdi. Bu karar uyarınca, CHP, 1 Kasım'da yapılacak seçime önseçim yapmadan girebilecek.

TAKVİM 2 GÜNDE AÇIKLANACAK

“Seçim takviminin ne zaman açıklanacağı”na yönelik soru üzerine Güven, bir iki detay üzerinde çalıştıklarını, takvimi 2 gün içinde açıklayacaklarını söyledi. Siyasi partilere gönderdikleri taslak metnin geçerli olduğunu belirten Güven bunun üzerinde oynamalar yapılabileceğini belirtti.

8 KASIM TEKLİFİ KABUL GÖRMEDİ

Siyasi partilerden seçim takvimine yönelik doğrudan bir itiraz gelmediğini ifade eden Güven, “Bir parti (CHP), 1 Kasım'ın, 8 Kasım yapılması şeklinde bir teklifte bulundu. Ama Yüksek Kurulumuz Doğu ve Güneydoğu'daki mevsim şartlarını göz önüne alarak,
1 Kasım'ı uygun buldu. Anayasa'nın 79'uncu maddesinin bize verdiği seçimin düzen içinde yapılması yetkisini kullandık ve seçimlerin1 Kasım'da yapılmasına karar verdik” dedi.