BURSA (CİHAN)- Emniyet Genel Müdürlüğü, ebeveynleri, çocukların suça itilmemesi ve mağdur edilmemesi için uyardı. Çocukların, ebeveynlere her konuda güvenmeleri ve her türlü sorunlarını konuşabilmelerinin önemli olduğunu vurgulayan emniyet, “Tehlike her yerde olabilir, tehlikenin bulunacağı yerleri çocuğunuza iyice anlatın” uyarısında bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde ‘tavsiyelerimiz’ bölümünde yer alan uyarılarda, ebeveynlerin çocukların korunmasına ilişkin alacakları tedbirler anlatıldı. Çevredeki yabancı şahıslara karşı çocukların, daha dikkatli olmaları ve fazla güvenmemeleri yolunda eğitilerek uyarılmaları gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, çocukların evden çıktıktan sonra nerelere gittiği ve kimlerle oynadığının bilinmesinde yarar olduğu kaydedildi. Çocukların akşam belli bir saatte evde olmaları konusunda diğer ailelerle mutabakata varılmasının tavsiye edildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Çocukları yakından ilgilendiren her türlü tehlike hakkında, kendilerinin bilgilendirilmeleri çok önemlidir. Buna cinsel bilgilendirme de dahildir. Polis kayıtlarında tecrübe ile sabittir ki çocukların cinsel tacize maruz kalmalarının önlenmesi, ancak onlara bu konuda öğüt verilmesi ve bazı prensiplerin kazandırılması ile mümkündür. Çocukların düzenli olarak takibi, onlara dikkat edilmesi ve onlarla beraber olunması da cinsel tacizi önleyen unsurlar arasındadır. Çocuklarla sürekli konuşarak bu tehlike hakkında onları uyarmanız sonucunda daha duyarlı olmalarını ve kendi kendilerini kontrol etmelerini sağlayacaksınız.”

"HATALARINDAN DOLAYI SÜREKLİ AZARLAMAYIN"
Tehlikenin her yerde bulunduğunun anlatıldığı açıklamada, okul yolunda, park yakınlarında, eve dönüşte, spor sahalarının yakınlarında, arkadaşlarının evine gelip giderken tehlikenin olabileceği vurgulandı.
Tehlikenin bulunabileceği yerler hakkında çocukların aydınlatılmasının istendiği açıklamada, ‘iyi ve kötü’ kavramlarının milli ve ahlaki değerlere göre çocuğa telkin edilmesi istendi. Çocuğun, hataları sebebiyle devamlı azarlanmamasının istendiği açıklamada, “Tanımadıkları şahıslardan para veya hediye almamaları, yabancı şahıslarla herhangi bir yere gitmemeleri, yardım talebinde bulunan yabancılara da yadım etmemeleri, kesinlikle yabancıların arabalarına binmemeleri, evde yalnız kaldıklarında, tanımadıkları kimseye kapı açmamaları, telefonda yabancı kimselere bilgi vermemeleri, ıssız parklar, yollar ve yerlerden uzak durmaları, toplu olarak oynayan çocuklardan ayrılmaları ve tek başına oynamamaları, kendilerinden küçük çocuklara da dikkat etmeleri, takip edildiklerini hissettiklerinde büyüklerinden yardım istemeleri ve bu durumlarda ıssız yerlere değil de kalabalığa doğru gitmeleri gerekir, tehlikede olduklarında bağırmaları, kaçmaları ve kendilerini müdafaa etmeleri gerektiği, kendilerine zarar vermek isteyen şahıslara iyi bakıp onları teşhis etmeleri ve araçlarının plakasını almaları, kendilerine veya arkadaşlarına bir şey yapıldığında derhal ailelerine veya polise haber vermeleri anlatılmalı.” denildi.

CİHAN