Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Denizli İhracatçılar Birliği’nin (DENİB) düzenlediği ‘İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ ile ‘Yeni Teşvik Sistemi Bilgilendirme Toplantısı’na katılmak üzere İlimize geldi.

   Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ilk olarak Denizli Ticaret Odası'nın düzenlediği ‘Yeni Teşvik Sistemi Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantıya, Vali Abdülkadir Demir, Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel ve Bilal Uçar, Belediye Başkanı Osman Zolan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Oda Başkanları, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, işadamları ve davetliler katıldı.

   Vali Abdülkadir Demir, Denizli’de kararların ortak akılla alındığını ve başarıya gidildiğini söyledi. Denizli halkının başarısızlığı kabul etmediğini vurgulayan Vali Demir, “Bunda Teşvik Sistemi ile gelen desteğin farkındayız. Denizli’de kağıt üstünde 7 tane organize sanayi bölgesi gözüküyor. Ancak bunlardan bir tanesi faaliyette. Denizli Organize Sanayi Bölgesi, yaklaşık 3 milyon 700 bin metrekarelik bir alanda 700 firmanın faaliyet gösterdiği bir alan. Çok başarılı firmalar var. Bunun dışında Sera Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’de bir model ve ilk. Bunun bütün işlemleri tamamlandı ve tahsis aşamasına gelindi. Kentimizin temel sektörlerinden biri olan Deri OSB, altyapı hizmetleri tamamlandı ama binaları tamamlanamadığı için taşınma işlemlerini henüz gerçekleştiremedik. Bu konuyla ilgili olarak Güney Ege Kalkınma Ajansından hibe desteği alınması konusunda son noktaya gelindi. Hibe desteği alındığı taktirde bunu başaracağız” dedi.

   Çardak Organize Sanayi Bölgesi’nin son durumu hakkında da bilgiler veren Vali Demir, “Buradaki en dramatik hususlardan bir tanesi Çardak Organize Sanayi Bölgesi. Yaklaşık 12 yıldır hazır olmasına rağmen bir tane yatırımcı yoktu ve talep görmüyordu. Teşvik, adeta hızır gibi yetişti. 3 büyük firma burada yatırım yapmak için karar aldı. Bu yatırımcıların içinde özellikle stratejik sektörlere giren firmaların olması durumunda burada yatırım yapacak yatırımcı 5. Bölge teşviklerinden yararlanacak. Bu fırsatın yatırımcılarca değerlendirilmesi amacıyla Çardak’ı bu kervana katmak zorundayız” dedi. DSC 0112

   Kentin önemli konularından bir tanesinin de Islah Organize Sanayi Bölgesi olduğunu hatırlatan Vali Abdülkadir Demir, “Organize Sanayi Bölgeleri Kanunundaki bir değişiklik ile, bir hak verildi. Denizli-İzmir yolu üzerinde çok ciddi bir alanın organize sanayi bölgesi şeklinde konuşlandırılmamış, kümelenme şeklinde yapılmış olduğunu tespit ettik. Bununla ilgili müracaat yapıldı. Geçen hafta itibari ile sınırları belirlendi. Yaklaşık 11 milyon metrekare olan bu alan şu anki Organize Sanayi Bölgemizin üç katı büyüklüğünde. Dolayısıyla burada yeni bir alan oluştu. Buraya stratejik sökterlerden yatırım olduğu takdirde ciddi bir avantaj sağlayacak” dedi.

   Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri hakkında da bilgiler veren Vali Demir, “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri kapsamına giren Denizli’de yapılan imar planına göre 5 bin 826 hektarlık alanda çalışmalarımız da son noktaya gelindi. Teşvik kararnamesinde, gözetilmesi gereken önemli hususlardan olan ‘turizm merkezleri’ bunun dışında kalacak ve teşvik imkanlarından yararlanamayacak gibi bir anlayış var. İnşallah bu olmaz” dedi. Vali Demir ayrıca “Dahilde İşleme Rejimi” kapsamındaki pamuk ipliği ithalatına belli bir oranda yerli tedarik şartının getirilmesi teklifini reddederek, Denizlili tekstil ihracatçılarımıza verdiği destekten dolayı oda başkanları ve Denizli halkı adına Bakan Çağlayan’a teşekkür etti.

   Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, Denizli'nin kendisi için özelliği ve önceliği olan bir İl olduğunu ifade etti. Bakan Çağlayan, ülke sanayisinde önemli bir yer tutan Denizli'nin bazı sektörlerde marka şehir olduğunu söyleyerek, “Geçen yıl Cumhuriyet tarihinde ihracat rekorunu kırdık. İhracatımızın yarısına yakınını yaptığımız Avrupa şu anda komada, birçok ülke yoğun bakımda. İhracat yaptığımız bölgelerin yüzde 75'inde kriz var. Böyle bir dönemde Türkiye, ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 18,2 oranında artırdı. Yaptığımız ihracat tüm beklentilerimizin üzerine çıktı. İhracatımız 135 milyar dolara ulaşırken, bizim detaylandırdığımız bir problemi anlatmak istiyorum. İhracat yapmadığımız hiçbir ülke yok, 246 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatımızın tutarı kilogram bazında toplam 90 milyon tondur. Türkiye, bir kilogram ihracatını 1 Dolar 41 sente yapmış, Almanya 4,1 dolara, Japonya 3,5 dolara, Kore 3 dolara yapmış. Bizim yaptığımız ihracatı diğer ülkelerin kuruyla yapmış olsaydık karşılığı 350 milyon dolar olacaktı. Ben buna dikkat çekmek istiyorum” dedi. DSC 0137

   2011'de yüzde 8,5'lik büyümenin ihracattan kaynaklandığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, ihracatın ileri teknoloji ve yüksek katma değerli olmadığına işaret ederek, Türkiye’nin ekonomideki bu başarısının tek kahramanının özel sektör olduğunu söyledi.

   Bakan Çağlayan konuşmasına şöyle devam etti; “Devlet artık bira, kibrit, kumaş, pazen, şarap üretmiyor. Özel sektörün önündeki engelleri kaldırdığınızda başarı geliyor. Gidilmedik yerlere gittik, çalmadık kapı bırakmadık. Buna mecburduk. İhracatçılarımızla, işadamlarımızla gece gündüz demeden gezdik ve semeresini gördük. Yüksek katma değerli, yüksek teknolojili mallar üretmeliyiz. Öyle bir teşvik sistemi yapacağız ki, gerek ulusal gerek uluslararası yatırımcıları yatırım yapmayı tahrik etmeli”

   Bakan Çağlayan, Türkiye'nin sanayi stratejisi olan, ithalatı nerede, nasıl yapması gerektiğini bilen bir yapıya sahip olduğunu, buna göre bir teşvik sistemi getirildiğini kaydederek, şunları söyledi: “İlk defa bir teşvik sisteminin yüzde 90'ının kabul gördüğünü gördüm. İller ve bölgeler arasındaki haksızlığı ortadan kaldıracak, Türkiye'yi bir yatırım cennetine çevirecek bir teşvik sistemi olması gerekiyordu. Tüm kesimlerle görüşüldü. Bugün bizim elimizdeki teşvik sistemi 800 kurumun görüşü alınarak yapıldı. Yaptığımız uzun tartışmalardan sonra teşvik sistemini tüm dünyaya ilan ettik. Teşvik sistemi önemli yatırımlar getirecek.”