Özel Sürücü Kursları Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı, konfederasyonun geçtiğimiz ay gerçekleşen genel kurulunda  Denizli Özel Sürücü Kursları Dernek Başkanı Raşit Tekin Yılmaz oldu. Türkiye'de yaklaşık 3 bin 600 sürücü kursunun bulunduğunu belirten Yılmaz, kursların sürücü adaylarını en iyi şekilde yetiştirerek, trafik güvenliğini sağlamak için çalıştığını belirtti. Denizli'de merkezde 30 ilçelerde ise 18 sürücü kursunun hizmet verdiğini belirten Yılmaz, ehliyet sisteminin köklü bir değişikliğe uğrayacağını hatırlattı. Stajyer ehliyet döneminin başlayacağını, konuyla ilgili hazırlıkların sürdüğünü belirten Yılmaz, yeni yılda bu sisteme geçileceğini öngördüklerini söyledi. adı. Bu sistemde artık ehliyeti yazılı ve direksiyon sınavını geçtikten sonra adayın alamayacağını stajyer sürücü olarak bir belge verileceğini belirten Yılmaz, "Sürücü adayı stajyerlik döneminin 1 yılında eğer 60 ceza puanı alırsa, yeniden ehliyet sürecine sil baştan başlayacak. Ceza puanı kotasını doldurmazsa adaya gerçek ehliyeti verilecek" dedi. 

DİREKSİYON SINAVINA BİR DÜZENLEME ŞART
Direksiyon sınavı ile ilgili yeni yönetmeliklerle bir değişim yaşandığını aktaran Yılmaz, bu sisteme geçildikten sonra yüzde 95'lik genel başarı oranının yüzde 60'lara kadar düştüğünü hatırlattı. Denizli'nin ise başarısının ise en düşük il olarak açıklandığını hatırlatan Yılmaz, "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde 2013 yılı Mayıs ayında önemli değişiklikler yapmıştı. Direksiyon eğitimi dersi sınav yürütme komisyonlarının iş ve işlemlerinin kontrol ve denetimi amacıyla Bakanlık temsilcisi de görevlendirmeye başladı. Değişiklikle ilk kez belirlenen illerde direksiyon sınavlarında müfettiş ve bakanlık denetçisi görevlendirildi. Yönetmelikten önce Türkiye genelinde direksiyon sınavlarına ilk girişte başarı yüzdesi yüzde 95 iken, yönetmeliğin uygulanmaya başladığı 2013 yılı Temmuz ayından itibaren bu başarı oranı yüzde 60'lara kadar düştü. Denizli'de buradan nasibi aldı. Avrupa ülkelerinde direksiyon sınavlarında başarısı yüzde 80 olan ehliyetini alabiliyor. Şuanda ülkemizde direksiyon sınavında başarı oranı yüzde 100. Yani küçük bir hatada, eksiklikte bile sürücü adayı geçemiyor. Burada bir düzenleme şart. Düşünün sürücü adayı direksiyon başına geçtiğinde muhakkak heyecanlanıyor. Milli Eğitim'den gelen iki öğretmen komisyon üyesi olarak adayı izliyor. Onları da bakanlıktan gelen temsilci izliyor. Adayında heyecanı işin içerisine girdiğinde böylesi baskın bir ortamda negatif bir tablo ortaya çıkıyor. Birde sürücü kurslarının aday sürücülere direksiyon eğitimi veren usta öğreticileri sınav esnasında araçta yer alıyor ancak, komisyon üyeleri gibi puanlama yapamıyor. Böylesi garip bir durum. 10 gün boyunca adayı eğiten kişi, orada görmezlikten geliniyor. Düşünün tarih öğretmeni öğrencilerine sınav yapıyor, ancak sınav performansı için öğrencisine not veremiyor. Çok yanlış bir durum. En az yüksek okul mezunu olan usta öğreticimiz, araçta yedek sürücü olarak kullanılıyor. Hem usta öğreticinin konumu  hem de adayın performansı açısından hakkaniyetli değil. Usta öğreticilerimizde komisyon içinde yer almalı, hatta komisyon üyeleri gibi o vazife için verilen ücretler bu arkadaşlarımıza da verilmeli. Uygun bir ortam yaratılmalı" dedi. 

BU ÜCRET KALDIRILMALI
Sürücü Kursu açılırken kurum açma ücretini ödediğini belirten Yılmaz, "Ancak sürücü kurslarından bu ücret her yıl alınıyor. Sürücü kursları da diğer işletmeler gibi bir kez açılıyor. Ama her yıl açma ücreti ödemek zorunda bırakılıyor. 1987 yılından bugüne bu uygulama böyle. Burada bir haksızlık olduğu açık. Bu konuda da bir düzenleme gerekiyor. Konfederasyon olarak bu konuda çalışma yürütüyoruz " dedi.