Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Odası Nisan ayı Meclis Toplantısı’nda dünyada, Türkiye’de ve Denizli’de yaşanan sosyo-ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptı.
DTO Başkanı Necdet Özer, dünyadaki gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, son yıllardaki gergin ve belirsiz ekonomik koşulların ortadan kalktığı, yaygın bir iyimserlik ortamının küresel ekonomiye hakim olmaya başladığının görüldüğünü belirterek, “Gelişmiş ülkelerdeki krizlerin tamamen kontrol altına alındığı ve büyüme sürecine yavaşta olsa geçildiği anlaşılmaktadır. IMF raporlarına göre dünya ekonomisindeki büyümenin 2014 yılında yüzde 3,7, 2015 yılında ise yüzde 3,9 civarında olacağı tahmin edilmektedir. Dünya ekonomisindeki büyümenin itici gücü rolünü gelişmiş ülkelerin üstlendiği görülüyor. Dünya ticareti, Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre 2013 yılında yüzde 2,1 oranında artmıştır. Gelişmiş ülkelerin ihracatında yüzde 1,5 oranında, gelişmekte olan ülkelerin ihracatında ise yüzde 3,3 oranında artış meydana gelmiştir. Dünya ticaretinin 2014 yılında yüzde 4,7 oranında artacağı ve 2015 yılında da artışın daha da hızlanacağı öngörülmektedir. Japonya Merkez Bankası para tabanını hızla büyütmeye devam etmektedir.İngiltere Merkez Bankası aylık olarak 375 milyar Sterlinlik varlık alımını devam etmektedir. Avrupa Merkez Bankası Başkanının bir trilyon Euro‘luk genişleme yapabileceğini açıklaması, piyasalarda iyimser senaryoların etkin olmasına neden olmuştur. Kısacası Türkiye ve benzeri ülkeler için ucuz ve bol dış kaynak döneminin tamamen kapanmayacağı anlaşılmaktadır” dedi.
"PİYASALARDAKİ HAVA OLUMLU"
Açıklanan 2013 yılı büyüme rakamlarına göre Türkiye ekonomisinin, 2013 yılında yüzde 4 oranında büyüyerek, daha düşük olan beklentilerin aksine piyasalara olumlu hava getirdiğini söyleyen Başkan Özer, “Seçim sonrası döviz kurları bir miktar gerileyerek istikrar kazanmaya başlamıştır. Pozitif gelişmeler arasında gösterge faiz oranının yüzde 9,5 civarına gerilemesi ve İşsizlik oranındaki hafif düşme sayılabilir. Enflasyon oranının hedeflerden daha yüksek çıkması ve bu eğilimin Haziran ayına kadar süreceği beklentisi dikkatle izlenmesi gereken olumsuzluk olarak söylenebilir. 2014 yılı Şubat ayı perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre sabit fiyatlarla yüzde 7 oranında artmıştır. Bu artış cari fiyatlarla yüzde 13,4 olmuştur.Döviz kurlarındaki yükselme cari açıktan ziyade enflasyonu etkilemiş görünmektedir. İhracata dayalı büyüme politikalarına geçilmesini bekliyoruz. Bunun için de, verilen teşviklerde, ihracata öncelikli olarak ödüllendirilecek sektörlerin başında yer verilmeli ve bunun devamı sağlanmalıdır” diye konuştu.
Özer, Denizli ekonomisiyle ilgili yaptığı değerlendirmede ise şunları söyledi:
“İlimiz büyümesini ılımlı bir şekilde sürdürmektedir. Firmalarımızın işçi aramasına yönelik ilanları gözle görülür duruma gelmiştir. 2014 Mart ayı ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.3 oranında artışla 278 milyon 483 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Mart ayı sonunda, üç aylık ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.90 oranında artışla 798 milyon 735 bin dolar olmuştur. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2014 yılı Mart ayında en fazla ihracat yapılan ilk beş ülke; sırasıyla İngiltere (yüzde 12.71), Almanya (yüzde 11.99), ABD (yüzde 8.66), İtalya(yüzde 6.82) ve Fransa (yüzde 5.45) şeklindedir. İhraç edilen mallarda ise 2014 Mart ayı verilerine göre en fazla ihracatı yapılan ilk beş mal grubu; hazır giyim, konfeksiyon (yüzde 37.14), elektrik,elektronik,makine,bilişim (yüzde 14.65), çelik (yüzde 12.87), demir ve demir dışı metaller (yüzde 11.95), tekstil ve hammaddeleri (yüzde 7.73) olmuştur. İthalat rakamlarına gelince, 2014 yılı Şubat ayı sonu itibariyle ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.7 oranında artarak 412 milyon 347 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Sigortalı çalışan sayısı, 2013 yılı Aralık ayı itibariyle, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.7 oranında artışla 185 bin 915 kişi olarak kayıt altına alınmıştır.”