Denizli Ticaret Odası Toplantı salonunda düzenlenen bilgilendirme seminerine, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer ile çeşitli sektörlerden temsilciler katıldı.    
Toplantının açılışında konuşan Başkan Necdet Özer, Türkiye’de ve dünyada sanayi üretimiyle birlikte ham madde ve mamul madde taşımacılığının yoğunluk arz ettiğini belirterek, “Bunun sonucunda demiryolu, karayolu, deniz yolu ve boru hatları ile taşınan ve tehlikeli olma özelliği bulunan maddeler ulusal ve uluslararası ticarette önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde tehlikeli madde taşımacılığı yıl içerisinde 22 milyon ton civarındadır ve bu taşımaların yaklaşık olarak yüzde 90’ı karayolu aracılığı ile gerçekleşmektedir. İlimizde de bu faaliyetler yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Çok zehirli, yüksek derecede parlayıcı, basınç oluşturan ve yanıcı olarak nitelendirilen tehlikeli maddeler insan sağlığına ve çevreye zararlı oldukları gibi bu maddelerin çok az miktarda bile olsa, çevreye yayılması, ciddi derecede sorunlara neden olabilmektedir. Bu ihtiyaçtan yola çıkılarak Tehlikeli Malların Karayoluyla Uluslararası Taşınmasına ilişkin Avrupa Anlaşması (ADR) hazırlanmış ve uluslararası alanda 1968 yılından bu yana uygulanmaktadır.” dedi.
ADR Yönetmeliği’nin Türkiye’de de uygulamaya geçirildiğini aktaran Özer, “İlimizdeki firmalarımızın; getirilen yükümlülükler konusunda herhangi bir hak kaybı ve mağduriyet yaşamamaları, cezai uygulamalarla karşı karşıya kalmamaları için bilgilendirme toplantısını düzenledik.” diye konuştu. 
Açılış konuşması sonrasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü Uzmanı Haydar Ufuk Kale ile Bülent Eyüboğlu, TMFB alınması ve TMGD bulundurulması ile ilgili bilgiler vererek, sektör temsilcilerinin sorularını yanıtladı.  

TMGD ve TMFB için kademeli geçiş  
Uzmanlar, özellikle akaryakıt ve LPG istasyonlarının perakende ticaret yapan yerler olarak kabul edildiğini ancak yıllık 50 ton ve üzerinde toptan olarak işlem yapan istasyon sahibi işletmelerin, perakendeci sıfatını kaybettiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ, 22/05/2014 tarihli ve 29007 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu tebliğ kapsamında kalan işletmelerin; TMGD istihdam etme veya hizmet alması zorunluluğu, 30/06/2015 tarihinde başlamıştır. Fakat, tebliğin TMGD istihdam etme muafiyeti başlıklı geçici 2. maddesinde de belirtilen faaliyet alanlarına ilişkin kademeli geçiş öngörülmekte olup, tebliğin geçici 2. maddesinin 1. fıkrası kapsamında kalan perakende satış yapan akaryakıt, LPG, CNG ve LNG istasyon işletmeleri ile LPG, CNG tüp satışı yapan işletmelerin; TMGD istihdam etmek veya TMGD hizmeti alma zorunluluğu 1/1/2018 tarihine kadar aranmayacaktır. Ancak bu tarihten itibaren söz konusu işletmecilerin TMGD istihdam etme veya TMGD'den hizmet alma zorunluluğu başlayacaktır.”