Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, tekstil ve konfeksiyonla birlikte kentte mermer ihracatının da arttığını söyledi. Denizli’den 2011 yılının ilk dört ayında 19,7 milyon dolarlık mermer ihracatı yapıldığını, 2012 yılının ilk dört aylık döneminde ise mermer ihracatının 31,3 milyon dolar seviyelerine çıktığına dikkat çeken DENİB Başkanı Kocasert, “Denizli, traverten başta olmak üzere önemli bir doğal taş havzası. Türkiye, dünyadaki traverten rezervlerinin yarısından fazlasına sahip. Türkiye rezervlerinin ise çok büyük bir bölümü Denizli’de yer alıyor. Türkiye’nin bu sektördeki ağırlığını somutlaştırmak için her yıl İzmir’de düzenlenen mermer fuarını örnek gösterebiliriz. Denizli ihracatının önemli bir kısmı mermer ve traverten sektöründen gerçekleşirken, sektörde yaklaşık 7 bin 500 kişi istihdam ediliyor” dedi.
Doğaya dönüş var
Denizli Traverteni’nin tescillenmesi ile birlikte sektörün gelişimi açısından önemli bir adım atıldığını belirten Kocasert, “Şimdi sıra, mermer ve doğal taş sektöründe daha fazla katma değeri ilimizde bırakacak projeleri ve politikaları üretmekte. Önümüzdeki yıllarda doğal taşa olan talebin artması muhtemel. Zira, dünyada “doğaya dönüş” genel bir trend olarak kendini gösteriyor. Doğayla barışık bir yaşam, çevreyle uyum içerisinde hayatı sürdürme düşüncesi, tüm sektörlerde kendini hissettirirken doğal taş sektörünü dolayısıyla Denizli’yi de olumlu etkileyecektir. Yurt dışında mekan tasarımlarında traverten ve mermer daha fazla kullanılır hale gelmesini hep birlikte gözlemleyeceğimizi düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.
İhracat rakamı her yıl artıyor
Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan mermer ihracatının her yıl artış gösterdiğini ifade eden Kocasert, “DENİB üzerinden 2011 yılının ilk dört aylık döneminde 19,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmişken 2012 Ocak-Nisan döneminde 31,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Elbette Denizli’den gerçekleşen mermer ihracatı bu değerin çok üzerinde. Denizli’de faaliyet gösteren mermer ihracatçılarının önümüzdeki dönemde DENİB’den daha fazla faydalanacaklarını öngörüyoruz. Denizli’nin verimli mermer ocaklarının ilimizin ekonomisine katkıları devam edecektir. Dünya standartlarında kaliteli üretim yapan mermer fabrikalarımızın farklı ürün seçenekleriyle birlikte mermer ve doğal taş sektöründen ilimizin alacağı pay gelecek yıllarda daha artacaktır” diye konuştu