İptal kararının Resmi Gazete'de yayımlanması ile dershanelerin 1 Eylül 2015'den itibaren kapatılması ya da özel okula dönüştürülmesine ilişkin düzenlemeler ortadan kalkacak. Böylece, 1 Eylül 2015 itibarıyla kapanması öngörülen dershaneler eğitim hizmeti vermeye devam edebilecek.

CHP'nin kanunun iptal edilmesi yönündeki başvurusunu karara bağlamak üzere dün toplanan AYM, geçen Çarşamba günü dershane temsilcilerini dinlemişti. Kararın 9 Temmuz'da açıklanması beklenirken mahkeme üyelerinden Engin Yıldırım'ın annesinin vefat etmesi üzerine oylama düne ertelenmişti.
 
AYM heyeti dün iptal başvurusunu görüştü. Akşam saatlerine kadar süren görüşmede yoğun tartışmalar yaşandığı ve yapılan oylama sonunda dershanelerle ilglii kritik düzenlemelerin iptal edildiği öğrenildi.

AYM'nin iptal ettiği düzenlemeler arasında dershanelerin 1 Eylül 2015 tarihine kadar ya özel okula dönüşmesi ya da bu tarihten itibaren tüm faaliyetlerine son vermeleri yer alıyordu. Özel Öğretim Kurumları Kanunu'ndaki kurumlar arasından dershaneler ibaresinin çıkarılmasına ilişkin hükmü iptal eden AYM, ayrıca kanunla özel öğretim kurumlarının "orta öğretime ve yüksek öğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde olmamak kaydıyla" kurulabileceğine ilişkin hükmü de Anayasa'ya aykırı buldu.
 
OKULA DÖNÜŞENLER DEVAM EDECEK
 
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 25 Mayıs 2015’te düzenlenen ‘Dershanelerin Dönüşüm Süreci’ başlıklı toplantıda 2 bin 240 dershanenin dönüşüm programına başvurduğunu, bunlardan 2 bin 195’inin kabul edildiğini açıklamıştı. Ayrıca 401 dershanenin de kendi isteğiyle faaliyetine son verdiğini belirtmişti.
 
AYM'nin kararının bu hafta içinde Resmi Gazete'de yayımlanacağı belirtildi. Kararın yayımlanmasıyla dershalerin 1 Eylül'de faaliyetlerine son verme zorunluluğu da ortadan kalkacak, yani dershaneler faaliyetlerine devam edecek. AYM kararı, dershanelerden okula dönüştürülen kurumları ise etkilemeyecek. Bu kurumlar özel okul statüsünde eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütebilecek.
 
EĞİTİM VE ÖĞRENİM HAKKI
 
AYM'nin dershanelere ilişkin kararını Anayasa'nın eğitim ve öğrenim hakkını düzenleyen 42. maddesi ile hak ve özgürlüklerin sınırlanmasının "demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamayacağı" ilkesini düzenleyen 13. maddesine dayandırdığı öğrenildi.
 
DÖNÜŞEN VE KAPANANLAR NE OLACAK?
 
Bazı hukukçular, AYM kararının ardından kanun hükümleri nedeniyle kapanmak zorunda kalan dershanelerin sahiplerinin uğradıkları zararları devletten talep edebileceklerini belirtti. Bazı hukukçular ise AYM kararlarının geriye yürümeyeceği ilkesi nedeniyle tazminat davası açılamayacağı görüşünü savunuyor.