Aydın'ın Didim ilçesinde, üç resmi açılış birden yapıldı. Didim Belediye ve İl Özel İdaresi katkılarıyla inşa edilen Apollon Tapınağı çevre yolu, İlçe Emniyet Müdürlüğü mobese sistemi ve "TSCG 21" isimli Sahil Güvenlik botu törenle hizmete girdi.

Apollon Tapınağı'nın karşısında düzenlenen açılış törenine Aydın Valisi Kerem Al, Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Belediye Başkanı Mümin Kamacı, İl Emniyet Müdürü A.Turan Temel, Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanı Kurmay Albay Şadi Murat, İl Jandarma Komutanı Albay Bülent Bulut, İlçe Garnizon Komutanı M.Alper Köseoğlu, belediye başkanları, daire amirleri, birim müdürleri, İl Genel ve Belediye meclisleri üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve diğer vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Vali Al, Didim’in Türkiye'nin turizme açılan bir penceresi olduğunu belirterek, “Bir yandan kültürel mirasa bir yandan kıyılara ve denizimize sahip çıkılması, diğer yandan da can ve mal güvenliğine yönelik bu hizmetler çok önemli. Tapınağın çevresinin bu şekilde güzelleşmesi, kültürel mirası koruma ve sahip çıkma açısında çok güzel. Bunun dışında mobese sistemine katkılarından dolayı tüm kurumlara ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.

Başkan Kamacı ise Apollon Tapınağı'nın açılmasında Vali Al’ın çok büyük katkıları olduğunu belirterek, antik tapınağın Yoran köyünün arkeolojik sit alanı içinde bulunduğunu, KUDEB işbirliğiyle bölgeyi koruma ve yaşatmaya çalıştıklarını dile getirdi. Kamacı, “Türklerin de yaşadığı Yoran, Didim’in en eski yerleşim birimidir. Günümüzde evlerin bakımsız olması ve terkedilmesi sebebiyle yıpranmaktadır. Toplam 34 ev tescil edilmiştir. Yıkılmak üzere olan yapılara restorasyon projesi hazırlanması hedeflenmektedir. Sayın Valimiz'in katkılarıyla Kültür ve Tabiat Varlıkları Katkı Payı İistişare Komisyonu'nun 28 Şubat 2012 tarihindeki kararı uyarınca belediyemize, ihale bedelinin yüzde 49 oranında katkı payı aktarılacak. Toplam proje uygulama bedeli, 366 bin 314,50 liradır. Bu bedelin yüzde 49'u olan 179 bin 494 liralık bölümü İl Özel İdaresi'nden, geriye kalanı ise belediye bütçemizden sağlanmıştır.” şeklinde konuştu.

Kaymakam Emiroğlu da artan nüfustan dolayı suç ve suç unsurlarının önüne geçilmesi için mobese sistemi kurulmasının, Didim açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Emiroğlu, “Sistemin kurulmasına ilçemizden de katkı sağlanması ayrıca önem arz ediyor. Belediyemizin kabloların döşenmesi ve direklerinin alınması noktasında çalışmaları oldu. Bunun yanısıra Didim Ticaret ve Esnaf odalarıyla Esnaf Kefalet Kooperatifi ile beraber 200 bin liraya yakın katkı yapıldı. Ayrıca duyarlı vatandaşlarımız, toplam 30 Bin lira bağışladı.” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Kerem Al Başkan Mümin Kamacı’ya, Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver’e, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu'na, Esnaf ve Kefalet Kooperatifi adına Başkan Yardımcısı Abdülkadir Mirza’ya plaket verdi. Kamacı da Vali Al’a, katkılarından dolayı şükran plaketi takdim etti. Daha sonra beraberindeki heyetle İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne giden Vali Al, kurdeleyi keserek mobese kameralarını hizmete açtı.

Üç sabit ve 12 hareketli kameradan oluşan mobese, kablosuz olarak tasarlandı. Önemli yerlere koyulan kameralarla Didim, 24 saat izlenip ve kayıt altına alınabilecek. Kameralar hakkında İlçe Emniyet Müdürü Sinan Ergen’den bilgi alan Vali Al ve beraberindekiler, son olarak D-Marin Didim Marina’da bulunan TSCG 21 adlı botu gezdi, askeri yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra botla denize açıldılar.