Manisa’dan sonra Ege Bölgesi’nin en büyük üzüm üretim merkezi Denizli’de üretici fiyatlardan şikayetçi. Haziran ayının başında 1,5 liradan açılan piyasanın 60 kuruşa kadar düşmesi üreticinin planını alt üst etti.
Türkiye’nin en erkenci çekirdeksiz Sultaniye üzümünü yetiştiren Buldan’da üreticinin üzümü elinde kaldı. Üretici daha önce 1 liranın üzerinde yapılan anlaşmanın tüccar tarafından 60 kuruşa kadar düşürülmesi yüzünden ürünlerini kestirmedi. Ürünün üzerine branda çeken üretici piyasanın normalleşmesi bekler hale geldi.

BÖYLESİNİ DAHA GÖRMEDİK

Bölgede üreticilik yapan aynı zamanda da Denizli Eczacı Odası Başkanı olan Osman Özdemir, babadan oğula yıllardır devam eden üzüm üreticiliğin hiç bu kadar ayaklar altına alındığını görmediklerini söyledi. Özdemir, “Bu bölge antik çağlardan bu yana üzüm üretimi yapıyor. Çok eski bir üzüm üretim merkezi olma özelliğimiz var. Ki bu bölgede üzümden başka bir şey de üretilmez. Bölgemiz gerek toprak yapısı gerekse iklim özelliğine göre ciddi bir üretim merkezi ama son yıllarda Pazar gittikçe düşüyor. Geçen yıllarda don yüzünden diğer bölgelerde oluşan sıkıntı geçen yıl bizim bölgemizde olmadı ama fiyatlar yine düşüktü ancak alım vardı. Bu yıl ise tüccar 1 liranın üzerinde açtığı piyasayı 60 kuruşa kadar düşürdü. Üreticinin zarar etmemesi için 80 kuruşun üzerinde satış yapması gerekiyor. 80 kuruşta anca giderleri karşılıyor. Ben açıkçası daha önce böylesini görmedim. Üretici bu fiyata ürünün satmak istemeyince ürünün zarar görmemesi için mecburen ürünün üzerini kapattı” dedi.

DEVLETİN ACİLEN DURUMA EL ATMASI GEREKİYOR

Sıkıntının sadece kendi bölgelerinde olmadığına dikkat çeken Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al ise, birçok bölgenin aynı sorundan muzdarip olduğunu belirtti. Başkan Al, “Bu yıl üretici gerçekten sınanan bir dönemden geçiyor. İşimiz gerçekten zor. Geçen yıl 1 liranın üzerinde gezen piyasa bu yıl 60 kuruşa kadar düştü. Zaten geçen yıldan büyük zararlar eden üretici bu yıl tamamen bataklığın içerisine itiliyor. Biz ayakta kalmaya direnirken tüccar kendi cebini düşünmeye devam ediyor. Darbe ve ihracat sorununu ortaya atarak üreticiyi hiçe saymaya çalışıyor. Bizim bu durumda yapmamız gereken tek şey birlik olmak ama üretici bunu da başaramıyor. Bu yüzden devletin acilen bu duruma müdahil olması gerekiyor. Aksi halde işimiz çok zor” diye konuştu.