Dershanelerin kapatılması konusundaki tartışmanın yeni olmadığını belirten Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer “Geçmişten günümüze aynı konu gündemdedir. Fakat dershanelerin kapatılmaması için önemli sebepler vardır. Eğitim ile ilgili her türlü yatırım önemlidir.” 

Özer açıklamasında devamla “Dershaneleri kapatma eylemi hiçbir demokratik ülkede bulunmamaktadır. Toplumun ihtiyaçlarından doğan bu kurumlar devletin, hükümetin zoruyla değil, milletimizin talep etmemesiyle ancak ortadan kalkabilir. Dershaneler yıllardır eğitim sistemimizin bir sonucu olmuştur. Bu sebeple dershaneler değil dershaneleri oluşturan faktörler iyi değerlendirilmelidir. 

Bu doğrultuda bakarsak dershanelerin eğitim öğretimde büyük eksiklikleri kapattığı da tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir. Alt yapısı oluşturulmadan, bilimsellikten uzak dershane kapatma girişimleri halk tarafından da destek bulmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin demokratik hukuk devleti ilkesinin esaslarından birisi de teşebbüs hürriyetidir. Bunu Meclis Kararı ile de olsa yok saymak kaldırmaya çalışmak tartışmaya açık olduğu gibi toplumsal gerçeklere de aykırıdır.  Ayrıca, Dershaneler ihtiyaçtan doğmuştur ve bu ihtiyaç bitmez. Halkın ihtiyacı olduğu sürece bunları kapatmak uygun değildir” dedi.

Özer“Dershanelerin kapatılmasını ancak Devlet okullarının başarısının yükseltilmesi ile değerlendirilebileceğini kaydeden Başkan Özer “Eğitim kurumlarımızın başarısı halkımızın dershanelere ihtiyaç duymamasına sebep olacaktır. Ama kaliteyi yükseltmek yerine dershaneler kapatılırsa başarı düşecektir. Ayrıca özel dershanelerin varlığının yok sayılması yada tartışılır hale getirilmesinin bu kurumlarda istihdam edilen yönetici, öğretmen ve diğer çalışanlar ile öğrenciler üzerinde geleceğe yönelik ciddi kaygılar oluşturacağı gibi 4 bine yakın özel dershane, özel ders alamayan 1,5 milyon dar gelirli ve orta halli ailenin çocuğuna hizmet verdiği, yaklaşık 50 bini öğretmen olmak üzere 100 bini aşkın çalışanıyla özel dershaneler önemli bir istihdam alanıdır. MEB yeterli gelmediği için veli ve öğrenciler alternatif kurumlara gitmektedir. Alt yapısı oluşturulmadan yapılmak istenen bu kapatmaya dönük tasarruf sonucunda eğitim yeraltına girer, karaborsa olur” diye belirtti.

Özer“Dershanelerin kapatılması durumunda, Özel dershanelerle ilgili olarak yapılmış yatırımlar atıl kalacaktır. Fakir oldukları için kendilerine özel dershanelerde ücretsiz olarak ders verilen öğrenciler, bu imkânlardan mahrum kalacaktır. Öğrenme hevesi ve yarışma arzusunun canlı tutulmasında özel dershanelerce sağlanan katkı ortadan kalkacaktır. Özel dershanelerin kapatılması halinde bu tür faaliyetler benzeri hususlar denetim dışına çıkacaktır. Özellikle orta ve sabit gelirli vatandaşların çocuklarının özel dershanelerde sağlanan eğitim imkânlarından yoksun kalması, bazı huzursuzluklar yaratacaktır. Devlet hazinesine maddi bakımından yük olmayan özel dershanelerin hazineye sağladıkları maddi katkı ortadan kalkacaktır. Dershanelerde istihdam edilen personelin işine son verileceğinden, işsiz kalmaları ihtimali doğacaktır” diye sözlerini tamamladı.