Denizli Büyükşehir Belediyesi İlbade Mezarlığı’nda sürdürdüğü çalışmalar ile tarihi dokuyu gelecek nesillere taşıyor. İlbade Mezarlığı’nda 6'ıncı yıla giren kazılarda, Denizli’nin Türk dönemi tarihine ışık tutacak eserler ortaya çıkartılıyor. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, " Vatandaşlarımızı Denizli’nin tarihi hafızası konumunda olan İlbade Mezarlığı'nı ziyarete davet ediyorum" dedi.

Denizli'de yıkılmak üzere olan bir çok tarihi binayı restore ederek onlara yeniden hayat veren, Laodikya Antik Kenti'ni ayağa kaldıran, tarihi ve kültürel yatırımlarıyla tüm takdirleri üzerinde toplayan Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin İlbade Mezarlığı’nda sürdürdüğü çalışmalar 6'ıncı yılına girdi. Bu kapsamda, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin izlerini taşıyan İlbade Mezarlığı'nda 2008 yılından beri devam eden çalışmalarıyla Denizli’nin tarihine ışık tutacak eserler gün yüzüne çıkarılıyor.  Mezarlığın, 820 yıl öncesinden Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde Türk mezarı olarak kullanıldığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Zolan, "İlbade Mezarlığı, atalarımızın Denizli’ye geldiğinden itibaren, Denizli’ye hizmet etmiş manevi önderlerimiz ve büyüklerimizin defnedildiği mezarlığımızdır. İlbade Mezarlığı köklerimizin olduğu, manevi değerlerimizin bulunduğu ve atalarımızın yattığı bir mekandır. Bu Anadolu’da ender olan bir mezarlıktır" dedi. Denizli Belediyesi olarak İlbade'de 6 yıl önce başlattıkları restorasyon çalışmalarıyla birçok mezar taşının toprağın altından çıkarıldığına işaret eden Başkan Zolan, "Binlerce mezar taşını ayağa kaldırdık. Mezar taşlarının yerleri tespit edildi. Kırık olanlar tamir edildi. Birçok büyüğümüzün mezarının da geleceğe taşıma ve geçmişimizi de gün yüzüne çıkarma anlamında restorasyonlarını gerçekleştirdik" diye konuştu.

"Projelerimiz hazır"

İlbade Mezarlığı dış duvarlarının restorasyonunu gerçekleştirdiklerine işaret eden Başkan Zolan, "Gerek mezarlık içi ve gerekse mezarlığın dışında çevre düzenlemeleri ile bu tarihi dokuyu gelecek nesillere taşımaya çalışıyoruz" dedi. 
Denizlilileri bu tarihi mekanı ziyarete davet eden Başkan Zolan, şöyle konuştu: "Amacımız geçmiş ile gelecek arasında köprü kurmak. Köklerimizin geldiği yer olması sebebiyle İlbade'yi çocuklarımızın, gençlerimizin ve tüm insanlarımızın gezerek bilgi sahibi olabilecekleri bir yer haline getirmek istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Projelerimiz hazır. Burayı peyzaj çalışmaları, bilgiler aktaran yazılar, türbelerin röleve çalışmalarını tamamlayıp manevi değerlerimize yakışır hale getirmek istiyoruz. Çocuklarımızın bu mezarlıkta kendi atalarını tanımalarını sağlayacağız." Başkan Zolan, "Burayı insanımızın yakınlarını ziyaret etmenin yanında atalarımızı ve manevi büyüklerimizi de ziyaret edilir şekle getirme amacındayız. Biz ne kadar geçmişimize, köklerimize sahip çıkarsak o kadar güçlü filiz veririz. Köklerle filizler arasındaki bağlantıyı sağlamak zorundayız. Sağlamak için elimizde kalmış en önemli değer burasıdır. Buranın çok iyi korunması ve geleceğe taşınması gerekir" diye konuştu.

İlbade Mezarlığı'ndaki Türk büyükleri 

Denizli'nin İlbade Mahallesi'nde yer alan Mezarlık, güney-kuzey yönünde uzanan geniş bir alanı kaplamaktadır. Denizli’nin ilk yerleşim yeri olan Kale’nin (Kaleiçi Çarşısı) kuzeybatı yönündeki tepe üzerine kurulan mezarlık 30-40 yıl öncesine kadar şehrin batı yönündeki uç noktalarından birini oluştururken bugün şehir içinde kalmıştır. Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen yollarla gezilebilen mezarlıkta, Mehmet Gazi, Derviş Ali Kâhya ve Şirvani Türbesi yer almaktadır. Mezarlıkta yer alan binlerce mezar taşı, buranın Türk devrinin ilk başlarından günümüze kadar kullanılageldiğini göstermektedir. Bu yönüyle İlbade Mezarlığı, Denizli’nin Türk tarihi için büyük bir öneme sahiptir.