Emek Çalışanlar Kültür ve Yardımlaşma Derneği (EMEKDER), ‘Bir fikrim var’ sloganıyla Denizli’de ilk kez ‘Genç Mucitler’ yarışması düzenliyor. 15 Mart’a kadar başvuruları devam edecek yarışmada birinci olan projeye 3 bin lira ödül ve çeşitli sürpriz hediyeler verilecek. Dereceye giren buluşlar, icatlar, projeler ve hayatı kolaylaştıran tasarımlar 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda açılacak sergide kamuoyuna tanıtılacak. Yarışmaya gönderilen icat ve tasarımlar koruma altına alınacak. Dereceye girenlerin ise marka ve patent işlemleri EMEKDER tarafından yaptırılacak. Genç Mucitler Yarışmasının tanıtım toplantısı dernek binasında EMEKDER Yönetim Koordinatörü Selim Demiralp, Genel Sekreter Ercan Fırlayış, EMEKDER Teknoloji Kulubü Başkanı Ali İhsan Aktürk, Teknoloji Kulüp Başkan Yardımcısı Vefa Karabuğa ve Adres Patent Denizli Şube Müdürü Mehmet Ali Koralay’ın katılımı ile yapıldı. Türkiye’de sayılı illerde Denizli’de ilk kez yapılacak yarışmanın dernek üyeleri ile birlikte herkese açık olduğunu belirten EMEKDER Yönetim Koordinatörü Selim Demiralp, genç yetenekleri, ilginç fikir ve buluşları yarışma ile gün yüzüne çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

Yarışma herkese açık

Denizli’deki tüm sektörlerin Ar-ge ye, yeni fikirlere ve yeni buluşlara her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu vurgulayan Demiralp,“Yaklaşık yedi yıl önce kurulan derneğimizin 170 üyesi bulunuyor. Gönüllü üyelerimiz ile birlikte binden fazla üyemiz var. Bu üyelerimizin tamamı işçi. Özellikle sanayi sitelerinde çalışan üyelerimizin çok farklı fikirleri ve icatları olduğunu biliyoruz. Bu sıra dışı insanları bir araya getirmek, onların fikirlerini ve buluşlarını görmek, sektörlere ne gibi katkılar sağlayabileceğimizi anlamak için bu yarışmayı organize ettik. 14 yaşından büyük herkese açık olar yarışmamıza özellikle çıraklık eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrenci arkadaşlarımızın katılmasını istiyoruz. Yarışmamızın birincisine 3 bin, ikincisine 2 bin ve üçüncüsüne bin lira para ödülü vereceğiz. Dereceye giren ve yarışmamıza gönderilen buluşları 1 Mayıs İşçi Bayramında açacağımız sergide kamuoyuna tanıtacağız. Bulunan icadın, projenin korunması, marka ve patentlerinin alınmasını da biz sağlayacağız. Bunun yanında dereceye girenlere çeşitli hediyelimizde olacak ” Dedi.

Jüri oluşturuldu

Pamukkale Üniversitesi bünyesindeki Teknokent’ten’de yarışma ile ilgili destek aldıklarını belirten EMEKDER Teknoloji Kulubü Başkanı Ali İhsan Aktürk, “İlk kez düzenlediğimiz yarışmamızda ilginç fikir ve buluşları da ödüllendireceğiz. Dereceye giren mucitlerimizin buluşlarının marka ve patentlerini de onlar adına alarak, ortaya çıkartılan eseri koruma altına alacağız. Sanayicilerimizden kendisine yarayacak buluşları almak isteyende mucidimize telif hakkını ödeyerek, icadını satın alabilecek. Yarışmamızın ilk olmasına rağmen büyük ses getirmesini bekliyoruz. Çok ilginç buluşların ve icatların yarışmaya katılacağından eminim. Yarışmamıza katılmak isteyen mucitlerimizi derneğimize veya www.emekder.org adresine başvuru yapmasını istiyoruz. 261 59 83 numaralı telefonumuzdan da bilgi alınabilir. ” dedi. Adres Patent Denizli şube Müdürü Mehmet Ali Koralay’da yarışmaya gönderilen icatların ve projelerin koruma altına alınacağını söyledi. Yarışmada önemli olanın gençlere yol gösterme ve fikirlere değer vermek olduğunu belirten Koralay, “Bu tür yarışmalar, yeni fikirlerin icatların ve buluşların ortaya çıkartılması için çok önemli. EMEKDER, bu yarışma ile Denizli’de farklı bir yarışmaya da önderlik yapıyor. Bu yarışma ile gün yüzüne çıkacak, fikirler, buluşlar icatlar, hayatı kolaylaştıracak projeler, dünya çapında bir marka olabilir. Bu icatların korunmasını biz sağlayacağız” diye konuştu.