Denizli Ziraat Odası, Kocadere Kalkınma Kooperatifi ve halk eğitim müdürlüğü tarafından ücretsiz budama kursu düzenlendi. 15 gün toplamda 88 saat devam edecek kursa 35’i bayan toplam 120 kursiyer katılıyor. Ziraat Yüksek Mühendisi Enver Sözgün ve budama uygulayıcısı Osman Koçoğlu’ndan teorik ve uygulamalı eğitim alan kursiyerlerden başarılı olanlara sertifika verileceğini belirten Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, kursun bitmesiyle birlikte özellikle meyve üretiminde ara eleman sıkıntısının ortadan kalkacağını söyledi. Denizli’de tarım arazilerinin yüzde 12’sini meyve bahçelerinin oluşturduğunu, bu bahçelerde budama mevsiminde tecrübeli, eğitimli yetişmiş budama elemanı olmadığı için sıkıntı yaşandığını dile getiren Oda Başkanı Gemici, “Denizli’de meyve üretimi her geçen yıl artıyor. Özellikle pazarlama sorunu olmayan, üreticisine iyi para kazandıran, tufanda ürün veren meyve çeşitleri üreticilerimiz tarafından tercih ediliyor. İlimizde meyve ürün deseni de oluşmaya başladı. Bölgemizde, elma, armut, kiraz, üzüm, kayısı, ceviz, erik, şeftali, zeytin ve nar çeşitleri bol yetiştiriliyor. Ancak bu bahçelerden bol ve kaliteli ürün alınabilmesi için mevsiminde bilgili kişiler tarafından mutlaka budama yapılması gerekiyor. İlimizde budama mevsiminde çevre illerden gelen işçiler görev alıyordu. Onlardan da tam randıman alamıyorduk. Kocadere köy muhtarlığımız ve tarım müdürlüğümüzün desteği ile beş kurum bir araya gelerek bu örnek budama kursunu açtık” dedi.

Sertifikası olmayan budama yapamayacak

İyi tarım, sertifikalı tarım uygulamalarında ileriki dönemlerde bu tür kurslara katılarak sertifika almayanların budama yapamayacağını hatırlatan Oda Başkanı Gemici, “Bu kursumuza katılan arkadaşlarımız aynı zamanda meslek sahibi oldular. Kursa devam eden 120 arkadaşımız, birçok tarla sahibi ile şimdiden anlaştı. Kurs bitiminde bu arkadaşlarımızın işleri de hazır olacak. Bilgili, yetişmiş, eğitimini almış elemana her yerde iş var. Çevre illerden de gelerek kursumuza katılan arkadaşlarımızla birlikte meyvecilikte aranan eleman olacaklar. Bugün eğitimli bir budama uygulayıcısının günlük yevmiyesi 50 – 60 lira arasında değişiyor. Açtığımız kursla birlikte biz, birçok kurumun bir araya gelerek, üreticiler yararına çiftçiler yararına, tarımımız ve üretimimiz adına neler yapabileceğini de göstermiş olduk” diye konuştu.

Kadınlar budama yapamaz diyorlardı

Açtıkları kursa 35 kadınında katıldığını ve eğitim görmeye devam ettiğini belirten Kocadere Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feridun Özkan’da, “Kurs başvurularımız başladığında kadınlarımızda kayıt yaptırdı. Ancak kadınlar budama yapamaz diyenler oldu. Kursumuza katılarak teorik ve pratik bilgileri uygulamalı olarak hocalarımızdan öğrenen kadınlarımız erkek kursiyerler kadar güzel budama yapmayı öğrendiler. Bu kursla birlikte biz aslında kadın istihdamına da destek verdik. Kadınlarımız meslek anlamında kollarına çok güzel bir altın bilezik taktılar. Budama zamanında da meyve bahçelerinde çalışacak kadınlarımız aile bütçelerine de destek verecekler. Bu kursumuz bittiğinde yeni gelen talepler doğrultusunda sertifikalı budama kursu açmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.