Denizli Ticaret Odası (DTO) yönetimi, kazıların bir türlü istenen seviyeye çıkamamasına tepki gösteriyor. İtalya Lecce Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Francesco D'Andria, asistan olarak başladığı kazılarda Ordinaryus Profesör ünvanına ulaştı. 70 yaşında bulunan D'Andria, 39 yıldır katıldığı kazı çalışmalarında 18 Denizli valisi eskitti. Denizlili sivil toplum kuruluşları, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'ten, her yıl sadece yaklaşık iki ay çalışan ve onun da bir kısmını hazırlık süresi olarak değerlendiren İtalyan heyete, bu yıl kazı izni verilmemesini istiyor.
Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı (DENTUROD) Şeref Karakan, İtalyan heyetin kazıyı gerçek anlamda 1–1,5 ay yaptığını, bu sürenin uzatılması gerektiğini söyledi. Karakan, "Pamukkale, ılıman bir iklime sahip. Uzun süre çalışma yapılabilir. Gelecek ekibin eleman sayısı fazla olmalıdır. Yer altı zenginlikleri mutlaka ortaya çıkarılmadır. Pamukkale'ye gelen turist sayısı sürekli artıyor, gelen bir daha gelmek istiyor. Pamukkale'de farklılık görmek istiyorlar." dedi.
DTO Başkanı Necdet Özer de şehrin turizm potansiyelinin ortaya çıkmaya başladığı bir dönemde zaman kaybetmeye tahammülü kalmadığını belirtti. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan bir yerde kazıların daha hızlı yapılması gerektiğini vurgulayan Özer, "Türk heyetler tarafından yılın 12 ayı çalışılarak kazı yapılan Laodikya'da dört beş yılda yapılan iş, Hierapolis'te 50 yılı aşkındır yapılamadı. Yabancı heyetlerin bu kazı hızıyla Hierapolis antik kentinin tamamen ortaya çıkması için asırlar boyunca bekleyemeyiz. Yıllarca yapılan çalışmayı kendi kazı heyetlerimizle kıyaslayınca bir arpa boyu katedemediklerini görüyoruz. İtalyan kazı heyetlerine teşekkür edilerek, Pamukkale Üniversitesi'nden yeni bir kazı heyeti oluşturulmalıdır." diye konuştu.
Pamukkale Turizm Derneği Başkanı Ali Aktürk ise dünyada en çok yabancı kazı ekibinin Türkiye'de bulunduğunu iddia etti. Son yıllarda arkeolojinin Türkiye'de çok geliştiğini dile getiren Aktürk, "Birçok ülkede yabancı kazı heyetlerine, o ülkenin arkeologları başkanlık ediyor. Yabancı kazı heyeti yetkilisi ise başkan yardımcısı olarak görev yapıyor. Hierapolis'te Venedik kriterleri uygulanmıyor. Kazı alanında yüzde 60 restorasyon, yüzde 40 kazı yapılmalıdır. Tahminimce hiçbir yabancı kazı heyeti buna dikkat etmiyor." şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Denizli ziyaretinde, şimdiye kadar yabancı arkeologlar vasıtasıyla yer altındaki hazinelerin ortaya çıkarılmasının çok uzun zaman aldığını belirterek, "Efes bile Osmanlı döneminden beri kazılıyor ama daha ortaya çıkarılmamış bölümleri var." şeklinde eleştirilerde bulunmuştu.