Denizli İş-Kur, istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması Denizli İşgücü Piyasası Talep Araştırması gerçekleştirdi. Derinlemesine yapılan araştırmada firmaların 4 bin 756 işçi açığı aradığı, işyerlerinde  yüzde 37,2’sinde açık kadro bulunduğu ortaya çıktı.


 Firmalar en çok ‘denizlide-is-var-isci-yok’ arıyor. Ancak Denizli’de İş-Kur’a kayıtlı 26 bini aşkın iş arayan insan bulunuyor. Yani Denizli, iş beğenmiyor. 

Denizli İş-Kur, 2014 yılı 1. dönem Denizli işgücü piyasası talep araştırmasını tamamladı. Sonuçlar ise bir gerçeği ortaya koymaya yetti. Denizli’de iş var ancak çalışacak işçi yok. Yani kentte iş beğenen yok. Bunun yerine işsiz gezmeyi tercih eden ise çok. 
İşte bu durumu açıkça ortaya koyan araştırmanın sonuçları…
 Alan çalışması Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Denizli’deki özel sektörde faal olan 10 ve üzeri  istihdamlı işyerlerinde gerçekleştirildi. Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada Denizli’de tam sayım yöntemi ile çalışıldı. Toplamda 2 bin 961 işyeri ziyaret edilerek araştırma yapıldı. Çalışma kapsamında Denizli’de  4 bin 756 kişilik açık iş tespit edildi. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin % 37,2’sinde, açık işçi olduğunu belirlendi.  Başka bir deyişle, her 3 işyerinden 1’inin açık işi bulunmaktadır. Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 5,9 ile Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe tespit edildi.

BU MESLEKLERDE AÇIK VAR
Denizli’de açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Makineci (Dikiş), Mermer İşçisi, Dokumacı, Kumaş Paketleme İşçisi, Kaynakçı(Gaz Altı- Oksijen), Kalite Kontrolcü- Tekstil, Güvenlik Görevlisi, Garson(Servis Elemanı), Satış Danışmanı ve Makine Nakışçısı olduğu tespit edilmiştir.
Denizli İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, işverenlerin Denizli’de ilk 6 ayda 5 bin 866 kişinin temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşıldı. Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin % 53’3’ü eleman temininde güçlük çektiğini belirlendi. Başka bir deyişle, yaklaşık her 2 işverenden 1’i işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken büyük zorluk yaşadı. 


ÖNEMLİ SONUÇLAR ALDIK
İŞ-KUR İl Müdürü Feridun Giresun, araştırma  hakkında şu açıklamaları yaptı, “Denizli İş-Kur tarafından yapılan araştırmalar doğrultusunda istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Denizli ilinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2014 yılı 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında Denizli İşgücü Piyasası Talep Araştırması gerçekleştirilmiştir.
Denizli ilinde gerçekleştirilen bu talep araştırması ile Denizli’deki işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlenmiştir.
Bu çalışma ile birlikte Denizli’nin işgücü piyasasının fotoğrafı çekilerek Denizli’deki sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda Denizli düzeyinde sektörel olarak istatistiksel ve anlamlı tahminler üretilmiştir. Çalışmanın sonuç raporunda Denizli’nin işgücü piyasası arz ve talep yönüyle ele alınarak Denizli’nin işgücü piyasa yapısı ve işgücü piyasasının ihtiyaçları ortaya konulacaktır. Aktif İstihdam Politikalarının; özellikle de işgücü yetiştirme kurslarının tespit edilen ihtiyaçlara göre açılması planlanmaktadır.”