Son zamanlarda ülkede meydana gelen asansör kazaları gözleri bir kez daha asansörlere çevirdi. Kullandığımız asansörler güvenlimi, kontrolleri yapılıyor mu, riskleri nedir gibi sorular herkesin aklında. Denizli’de ortaya çıkan veriler binalarda ve iş hanlarında bulunan asansörlerin S.O.S verdiğini gösterdi. Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nin asansörlerde yaşanabilecek tehlikeyi ortaya koyduğu rapor açıkça gözler önüne seriyor. Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Tefik Demirçalı, konu hakkında şu açıklamayı yaptı,”
TMMOB-Makina Mühendisleri Odası’nın kamu yararı gözeterek tüm Türkiye’de ve Denizli’de kontrol ettiği asansörlerde durumun çok vahim olduğu da görüldü. Çok yakın bir tarihte İstanbul’da Torunlar İnşaat şantiyesindeki bir asansör faciası sonucu 10 inşaat emekçisi hayatını kaybetmişti. Bu kaza bile tek başına işin ne kadar önemli ve sonuçlarının can yakıcı olduğunu gösteriyor.
Tüm bu yönetmelik ve hükümler doğrultusunda bünyesindeki makina mühendislerini gerekli teorik ve pratik eğitimleri aldırarak vasıflandırmaları yapan Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi tarafından protokol gereği asansörler halkımızın can ve mal güvenliği için büyük bir titizlikle ve dikkatli bir şekilde kontrol ediliyor.
Bina yöneticilerinin, Merkezefendi ve Pamukkale merkez ilçe belediyeleri ile imzalanan protokoller gereği asansörlerin kontrolü ve kontrol sonucu hazırlanan raporun TMMOB Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nden alınması zorunlu. Burada hem belediyelerin hem de Makina Mühendisleri Odasının can ve mal güvenliği için çok önemli olan bu konuda büyük bir sorumluluk duygusu ile hareket etmeleri ilimiz için oldukça önemli ve sevindirici bir durum kuşkusuz.
Denizli genelinde 2014 yılı içerisinde kontrolü gerçekleştirilen 722 asansörde %95’ lik bir kısmı olan 685 asansör ‘kırmızı etiket’ olarak tabir edilen yani, ‘Asansörün kullanılması can ve mal güvenliği acısından sakıncalıdır.’ ibaresinin yer aldığı etiketler ile işaretlendi.
Bu kuşkusuz çok vahim bir tablo. Tersten okunursa sadece asansörlerin %5’i güvenli! Kontrollerin sonucu olarak bilinçli yönetici ve bina sakinleri tarafından bakımı yaptırılan 685 asansörden 238’inin tamiri ancak yapılabilmiştir. 447 asansör ise hala güvensiz. Yani ne canımız ne de malımız güvenli” dedi. 

SALTAK’A DİKKAT!

Saltak Caddesi’nde çoğunluğu hastane, iş merkezi ve ofis şeklinde olan ve sıklıkla kullanılan asansörlerde tarama sistemi ile yapılan kontrollerinde sıkıntılıbir tablo olduğunu belirten Demirçalı, “Bu caddede kontrol edilen 158 asansörden 122 adet asansör ‘kırmızı etiket’ almış. Bu tablo da çok vahim ve düşündürücü. Bir şeyler yapmak için mutlaka birilerinin ölmesi mi gerekiyor? Merkezefendi Belediyesi ile yapılan protokol gereği kırmızı etiket alan asansörler belediye zabıta ekiplerince kullanıma kapatılmaya başlandı. Bu karar yerinde bir karar. Bu nedenle başta belediye başkanı olmak üzere bu kararı alan ve uygulayan herkese teşekkür ediyoruz. Belediyenin yönetmelik gereği üzerine düşen görevi yaptığı bu ortamda, bina yöneticilerinin de riskin farkında olup ivedilik ile asansörlerinin kontrolünü yaptırmaları lazım. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ekibi ve ekipmanıyla üzerine düşeni yapmaya hazır. Tek yapılması gereken Makine Mühendisleri Odasına başvuruda bulunmak. Gerisini onlar zaten yapıyorlar” dedi.