Denizli 500 bin ceviz ağacı ve tonlarca üretimiyle ülkede ön sıralarda yer alıyor. Bu durum nedeniyle geçtiğimiz yıl Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ev sahipliğinde Ilgaz Dağı Tesisleri’nde yapılan 13. Ceviz Çalışma Grup toplantısında, 14. çalışma grubunun Denizli’de yapılmasına karar verilmişti. Bu nedenle Denizli Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ev sahipliğinde 14. Ceviz Çalışma Grup Toplantısı 29-30 Eylül tarihlerinde Richmond Pamukkale Thermal Otel’de düzenlenecek. Toplantıya ceviz konusunda çalışmalar yapmakta olan Üniversitelerin uzman öğretim üyeleri başta olmak üzere, araştırma enstitüleri uzmanları, bakanlık üst düzey yetkilileri, il müdürlükleri çalışanları, özel sektör temsilcileri, dış ticaret firmaları ve üreticiler katılacak. Türkiye’nin dört bir yanında gelenler ceviz yetiştiriciliğini Denizli’de tartışacak. Tabiki bu arada Denizli cevizinin tadına bakacaklar.

 CEVİZ ÜRETİMİ ÇOK ÖNEMLİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin kutlu konu hakkında şu bilgileri verdi, "Ülkemiz ceviz ağacı bakımından dünyada en ön sıralarda yer almaktadır. Ceviz familyası içerisinde en çok meyvesi tüketilen türler ‘Anadolu Cevizi’ olarak ta anılmaktadır. Böyle olmasına rağmen ülkemiz ceviz ağaçlarının yeknesak çeşitlerden kapama bahçeler şeklinde olmayıp, kendiliğinden çıkan tesadüf çöğürlerinden teşkil ediyor olması, dünya ceviz piyasasında ülkemizin adının ancak alıcı ülkeler sınıfında olması sonucunu doğurmuştur. Dünya üretiminde hak etmediğimiz bu olumsuz durumu göz önüne alan Bakanlığımız, 14 yıl önce birincisi düzenlenen ‘Ceviz Çalışma Grubu’ toplantılarını başlatmıştır. Bu yoılda geniş bir katılımla toplantı Denizli’de ev sahipliğimizde gerçekleşecek.

2011 yılı FAO verilerine göre Dünya’da 968.596 hektar alanda 3.423.447 ton ceviz üretilmektedir.Türkiye ceviz ağacı bakımından Dünya’da ilk sıralarda yer almakla birlikte, standart ve kapama çeşitlerle bahçeler olmadığından üretim değeri düşüktür.

1. Çin                          1.655.510 ton ile birinci,

2. İran                                        485.000 ton ile ikinci,

3. ABD                          418.212 ton ile üçüncü,

4.Türkiye                       183.240 ton ile dördüncü,

5.Ukrayna                      112.600 ton ile beşinci sırada yer almaktadır.

Denizli’de ise 2012 yılı TÜİK verilerine göre verime yatmış 202.614, gençlik kısırlığı döneminde 266.519 toplam 469.133 adet ceviz ağacı sayısına ulaşılmıştır.Proje sonunda ilimizde özel sektör ceviz fidancılığı da önemli şekilde gelişmiştir.İlk dikilen çeşitlerde kalite ve/veya verim sorunu yaşandığı için, daha sonra çoğu çevirme aşı yöntemiyle verimli-kaliteli çeşitlere çevrilmiştir.Son 10-15 yılda ilimiz kapama ceviz bahçe alanlarında hızlı bir artış olmuş, ceviz alanlarımızda % 600 den fazla artış görülmüştür. Bakanlığımız kayıtlarıyla da tescil edilen bu artış ile ilimiz ülkemizde en fazla ceviz alanı ve ağaç sayısı rakamına ulaşmıştır.”