Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen 2. Ulusal Mobilya Kongresi’ne, 27 üniversiteden 184 bilimadamı katıldı. Mobilya endüstrisinin teknoloji, tasarım, üretim, pazarlama ve işletme yönetimi açısından durumunun değerlendirilmesi, ağırlaşan rekabet şartlarında yeniden yapılandırılması için firma temsilcileriyle bilimadamları arasında tartışma ortamı oluşturulmasını amaçlayan kongre, PAÜ Kongre Kültür Merkezi’nde başladı. Açılışa Denizli Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Değirmenci, PAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sebahattin Nas, Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Raşit Urhan, öğretim üyeleri, firma temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Kongreden önce firmaların açtığı stantlar gezilerek ürün ve hizmetler hakkında bilgi alındı. Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Velittin Kalınkara ise açılış konuşmasında, “Bu kongre sayesinde bilim insanları ile firma ve oda temsilcilerinin biraraya gelerek tanışması ve görüşlerini ifade etmesi, bundan sonraki yıllarda işletmelerin istek ve taleplerine cevap verilebilmesi için gerekli bağın kurulmasını sağlayacaktır.” dedi. Rektör Vekili Nas da PAÜ olarak ülkenin meselelerini konu edinen, çözüm arayan ve önerilerde bulunan kongrelerden birine daha evsahipliği yaptıklarını söyledi: “Ülkemizin farklı bölgelerinden gelen bilim insanları, günlük yaşamımızda kullandığımız mobilyayı çeşitli yönleriyle bilimsel olarak ele alacak, tartışacak ve geleceğe yönelik analizler yapacak.” Vali Yardımcısı Acar ise mobilyanın geçmişte olduğu gibi şimdi de önemli bir ihtiyaç malzemesi olduğunu belirterek, “Bu kongrede işlenecek ana konulardan biri de ağacı hammadde olarak satmak değil, üretip katma değer olarak değerlendirmek, topluma ve ihracata sunabilmektir.” şeklinde konuştu.

Açılışın ardından, kongreye katkı sağlayan firma temsilcilerine, plaket ve teşekkür belgeleri takdim edildi. Daha sonra üniversite ve sektör temsilcilerinin katıldığı ve mobilya sektörünün son durumunun ele alındığı, “Mobilya Sektöründeki Gelişmeler ve Hedefler” konulu bir panel yapıldı. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Nusret As’ın yönettiği panele Doğtaş Mobilya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği Başkanı Munis Tezbaşaran, TUV Rheinland İnegöl Mobilya Test Merkezi Teknik Müdürü Eberhard Klöber ve İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpay Er konuşmacı olarak katıldı.

TÜBİTAK tarafından da desteklenen 2. Ulusal Mobilya Kongresi'nde, mobilya endüstrisi alanında 60 sözlü ve 14 poster bildiri sunulacak.