Denizli Ticaret Odası Meclis üyelerinden oluşan heyet, Pamukkale Üniversitesi Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) ve Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent)’i ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.
Denizli Ticaret Odası Meclis Heyeti ilk olarak, BİYOM’a gitti. BİYOM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fevziye Çelebi Toprak ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali R. Alan tarafından karşılanan heyet, BİYOM’u gezerek, Türkiye'nin bitkisel tohumluk ve çoğaltma materyallerinin geliştirilmesi amacıyla yürütülen Ar-Ge projeleri hakkında bilgi sahibi oldu. Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali R. Alan heyete yaptığı açıklamada, BİYOM kompleksinde şu anda faal durumda olan doku kültürü ve moleküler genetik laboratuvarları ve 750 metrekare tam donanımlı sera, bin metrekare gölge evi ve 2 bin metrekare uygulama parsellerinin olduğunu belirterek, “Merkezimizde hibrit tohum üretimi, önemli sebze türlerinden olan soğan, patlıcan ve biber için yeni çeşitlerin geliştirilmesi için ıslah projeleri yürütülmektedir. Ayrıca hastalıktan ari meyve fidanlarının mikro çoğaltımı için doku kültürü protokolleri geliştiriliyor. Talep edilmesi durumunda meyve ve süs bitkilerinin yüksek miktarlarda klonla çoğaltımının yapılması mümkündür.” dedi.  BİYOM’un ıslah çalışmalarının hızlandırılmasında büyük avantajlar sağlayan dihaploid uygulamalarının en başarılı olarak yapılabildiği merkez konumunda olduğunu vurgulayan Alan, “Soğan, biber, patlıcan, kavun ve hıyar da dihaploid bitki üretimi konusunda firmalara hizmet sağlayabilecek kapasiteye sahibiz. Talep edilmesi durumunda firmalarımıza yardımcı olabiliriz.” şeklinde konuştu.
Ardından heyet, Teknokent’e geçerek Pamukkale Teknokent Yönetici A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. Hasalettin Deligöz’den bilgi aldı. Teknokent’in fırsat merkezi olduğuna işaret eden Müdür Deligöz, “Denizli'de şu anda 36 firma, bünyemizde AR-GE çalışması yürütmektedir. Burada yapılan bilimsel çalışmaların teknolojiye dönüştürülmesi, bu çalışmaların üretim ve sanayi sektörleri tarafından ürün ve teknolojiye dönüştürülerek ticarileştirilmesi, milli ekonomiye önemli katma değer sağlanması hayati önem taşımaktadır.” dedi.
Deligöz, 6170 Sayılı Kanunla değiştirilen 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Ar-Ge faaliyeti yürüten firmalara tanınan muafiyet ve desteklerin bazılarının şunlar olduğunu bildirdi: "Özellikle Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilen gelirlere yüzde 100 gelir/kurumlar vergisi muafiyeti, Teknokent sınırları içinde çalışan Ar-Ge personeli ve destek personeli ile akademisyen danışmanların ücretlerine yüzde 100 stopaj vergisi muafiyeti, Teknokent sınırları içinde geliştirilen yazılım ürünlerinin satışında yüzde 100 KDV muafiyeti, 5746 sayılı yasa uyarınca Pamukkale Teknokent bünyesindeki Ar-Ge personelinin SSK primi işveren hissesinin yüzde 50'si 5 yıl süreyle Maliye Bakanlığı tarafından karşılanır. Girişimciler, bölgede başlatıp sonuçlandırdıkları AR-GE projeleri sonucu elde ettikleri teknolojik ürünlerin üretilmesi için gerekli yatırımı, Teknokent'in uygun bulması ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın izin vermesi şartıyla Teknokent sınırları içerisinde yapabilirler.”
Deligöz, Teknokent’te yer alan firmalara Pamukkale Üniversitesi’nin yüzme havuzu ve fitness merkezinden, kafeteryalarından ve kütüphanesinden yararlanma imkanı sağlanmasının yanısıra, inovasyon pazarlama danışmanlığı, patent, fikri ve sınai mülkiyet danışmanlığı, Ar-Ge finans kaynaklarına erişim danışmanlığı ve Ar-Ge projelerine yüzde 60'a varan oranlarda hibe şeklinde destek verildiğini sözlerine ekledi.