TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonu’nun Boşanma Nedenleri Araştırması’na ilişkin raporuna göre kadınlar “şiddet”, erkekler ise “yakın çevre”yi gerekçe gösterip boşandı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca Türkiye’de boşanma nedenlerine ilişkin yapılan araştırma çarpıcı sonuçları ortaaya çıkardı.
Kamuoyunda “Boşanma Komisyonu” olarak bilinen TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonu, dün Ak Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir başkanlığında toplandı. Toplantıda, bakanlığın yaptığı ve kamuoyuna ilk defa açıklandığı kaydedilen, “Türkiye’de Boşanma Nedenleri Araştırması’na ilişkin sonuçlar paylaşıldı. 210’u kadın, 200’ü erkek toplam 410 bireyle ve aralarında avukat, hakimlerin olduğu 93 yasa uygulayıcısıyla görüşülen araştırmanın öne çıkan sonuçları şöyle:

Kırsalda boşanma daha az
-Türkiye’de 2013’te binde 1.67 olan boşanma hızının, 2023’e kadar binde 1.93 olması öngörüldü.
-Evlilik süresi ile boşanma orasında ters bir ilişki var. 2 yıl ya da daha az evli olup boşananların oranı yüzde 21.4 iken 8 yıl ya da daha az evli kalıp boşananların oranı yüzde 50.3.
-Boşanma oranları, kırsal kesimde kente oranla daha az.
-Kadınların eğitimi arttıkça, boşanma oranları artıyor.
-Çalışan kadının, ekonomik bağımsızlığının olması sorunlu olan evliliğini sonlandırması için kadına ekonomik açıdan imkan veriyor.
-Evlilikte en çok şiddet, kötü alışkanlıklar, yakın çevre etkisi, duygusal ve cinsel hayata ilişkin sorunlar görülüyor.
-Evlilikte yaşanan sorunlar önemi ne olursa olsun, her zaman boşunmaya yol açmıyor, ancak yaşanan sorunların üst üste binmesi ve çözülememesi nedeniyle boşanma gerçekleşiyor.
-Kadınlar, boşanma nedeni olarak en çok şiddeti, erkekler ise yakın çevreyi gösteriyor.
-En çok içki ve kumar, dayak ve kötü muamele nedeniyle kadınlar evliliklerini sonlandırıyor.
-Eşlerin ailelere karşı saygısız davranması, terk etme ve terk edilme ile aldatma, erkekler için öne çıkan boşanma nedenleri.
-Boşanma en fazla olduğu iller Antalya, İzmir, Muğla, Denizli, Uşak, Ankara, Kırıkkale, Eskişehir,Aydın, İçel.
-Boşanmanın en düşük olduğu iller Kars, Batman, Mardin, Ağrı, Van, Siirt, muş, Bitlis, Şırnak, Hakkâri.

Bekar olma korkusu
-Boşanma kararını uygulamanın önündeki engeller, “hem kadın hem erkeklerde çocukların kötü etkileneceği, boşanmış kadına yönelik toplumsal algı, kadının ekonmik bağımsızlığının yetersiz olması, hem kadın hem erkeklerde artık ‘evli olmama’ tekrar ‘bekar olma’ korkusu” olarak sıralanıyor. Bu tür zorluklara rağmen evliliği sonlandıran kişi çoğunlukla kadın oluyor.
-Boşanmayla ilgili en çok karara bağlanan davalar sırasıyla, “nafaka, velayet, tazminat ve mal paylaşımı” davaları.
-Aile mahkemelerinde 2013 rakamlarına göre, hakim başına düşen boşanma davası sayısı bin 858 olarak ortaya çıktı.