Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İller Bankası arasında Büyük Menderes, Küçük Menderes, Seyhan, Ceyhan, Doğu Akdeniz, Batı Akdeniz, Kuzey Ege havzalarında yer alan Yerel Yönetimlerin Atıksu Altyapı Tesisleri İnşaatlarını Destekleme Protokolü töreni İller Bankası Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi. Programa, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Üstün, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ) Genel Müdürü Mahmud Güngör ile çeşitli illerden belediye başkanları katıldı. Atıksu altyapı tesisleri inşaatlarını destekleme protokolü ile 7 havzada atıksu arıtma tesisleri kurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İller Bankası kredi verecek. Atık suların arıtılması ile havzalardaki su kalitesinin yükseltilip daha sonrasında bu suların tarımda daha sağlıklı bir şekilde kullanılabileceği belirtiliyor.



HEDEF ARITILMAMIŞ TEK BİR DAMLA SUYUN KALMAMASI

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, protokolün ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin "En Çevreci Belediyesi", "En Sağlıklı Şehri" ve "En Temiz Kenti" ödüllerini aldıklarını hatırlattı. Çevre konusundaki hassasiyetin her zaman ön planda tutulduğunu vurgulayan Başkan Zolan, “Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak geleceğimize daha temiz bir çevre bırakmak için gayret sarf ediyoruz. Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaremiz (DESKİ), özellikle su kaynaklarının kirletilmesini önlemek amacıyla birçok yatırım gerçekleştiriyor. Denizli’de arıtılmamış tek bir damla dahi su kalmayacak hedefiyle yola çıktık ve gelinen noktada Türkiye'nin en modern atıksu arıtma tesislerinden birini hizmete sunduk. Denizli Büyükşehir Belediyesi Merkez Atıksu Arıtma Tesisimizde arıtılan su tarımsal amaçlı kullanılırken içinde balık bile yetişebiliyor. Büyükşehirin ardından daha temiz bir Denizli için atıl durumdaki onlarca doğal ve paket atıksu arıtma tesisini faaliyete geçirerek, ilçelere bağlı mahallelerimizin hizmetine yeniden sunduk” dedi.

“DAHA TEMİZ BİR BÜYÜK MENDERES İÇİN"

İmzalanan protokolle 7 havzadaki su kalitesinin yükseltilip daha sonrasında bu suların tarımda kullanılabileceğini belirten Başkan Zolan, “Havza kirliliğinin önlenmesi için çok önemli bir adım atıldı. Atılan bu adım ile daha temiz sulama suyu, daha temiz havzalar ve daha temiz bir Büyük Menderes için el ele verdik. Unutmayalım dünya insanlara değil, insanlar dünyaya aittir. Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı, biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık. Geleceğimize daha temiz bir Denizli bırakmak için de var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.