Kendi imkanları ile Denizli'nin yüzlerce yıllık tarihini yazdığı kitaplarla gözler önüne seren Araştırmacı - Yazar İbrahim Afatoğlu, tarihe sahip çıkılmadığı söyledi. Afatoğlu, "Halkın ilgi gösterdiği bazı türbeler iyi durumda olsa da, pek çoğu yıkılmış, yok olmuş durumda" dedi.

DENİZLİ'DE 102 TÜRBE VAR

Kitaplarında ele aldığı konularla çok kez gündem olan İbrahim Afatoğlu, Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısı ile yeni kitaplarını kamuoyu ile paylaştı. Özellikle'Denizli'nin Evliyaları ve Türbeleri' adlı kitabının üzerinde duran Afatoğlu, "Denizli bulunduğu topraklar farklı kültürlerdeki tarihleri ve ecdadımızı barındırmakta. Fakat maalesef biz kültürümüze ve ecdadımıza sahip çıkmıyoruz. Ben bu kitabı kaleme alabilmek adına toplamda 102 türbe gezdim. İlgi ve alaka gösterilen bazı türbelerin durumu iyi durumda olsa da, çoğunun ne yeri belli ne adı" dedi.

TARİH YOK EDİLİYOR

Tarihin bilinmesi ve ecdadın tanınması açısından türbelerin taşıdğı öneme dikkat çeken Afatoğlu, "Örneğin şu anda devlet hastanesinin olduğu bölgede yani Muratdede Mahallesi'nin olduğu yerde hastane binasının yapılabilmesi için bir türbe yok edildi. Bunun yanında yine Bayramyeri Meydanı'nın altında atalarımıza ait üç türbe yatmakta. Yine Denizli'nin bir çok yerinde ticarethane yapmak uğruna ecdadımıza ait türbeler yok edilmeye devam ediyor. Bunlar bizim kimliğimiz, kişiliğimiz. Sahip çıkmazsak yitip gideriz" şeklinde konuştu.








TÜRBELER TANITILMALI YOKSA YOK OLACAKLAR


Gezileri sırasında ilgi gösterilen türbelere de rast geldiğini ifade eden Afatoğlu, "Buralar bazı zamanlarda yüzlerce kişinin ibadetini yerine getirdiği, dualar ettiği yerler haline geliyor. Fakat bu kadar insanı ağırlayan bu türbelerde ne su var ne de bir tuvalet. Çok mu zor buraları bir sosyal tesis haline getirmek, düzenlemek. Bu da çok büyük bir eksiklik olarak gözüme çarpan konulardan biri oldu. Bunun yanında gördüğüm bir çok türbe bakımsız halde. Bu gerçekten içler acısı bir durum. Orada yatan büyüğün isminin yazılı olduğu bir tabela dahi yok. Civarda yaşayan vatandaşlar dahi o türbede yatan atamızın ismini bilmiyor" ifadelerini kullandı.