İçişleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmada günlük ev kiralamalar anlık takibe alınıyor. İnternet sitelerinde yer alan günlük kiralamalar incelemeye tabi tutulacak. Yerli ve yabancıların kiralamalarına ilişkin araştırma yapılacak. Muhtarlarında yer alacağı çalışma ile apartlarda kimlerin kaldığı anında öğrenilecek. Buna göre Maliye günlük ev kiralamalarını anlık olarak izleyerek bildirimde bulunup bulunmadığını görecek. Kayıtlar anlık olarak emniyete düşecek. Emniyet güçleri ile muhtarlar da süreçte aktif olarak yer alacak.

CEZAİ YAPTIRIM
Günlük kiralık evler ile ilgili çalışmada, ev sahiplerine günlük kiralamalara ilişkin muhtarlara bildirimde bulunmaları konusunda uyarı yapılacak. Evini kiraladığı kişiyle ilgili kimlik bilgilerini bildirmeyenlere cezai yaptırım uygulanacak. Maliye Bakanlığı, Türkiye’de günübirlik kiralamalarının en fazla yapıldığı illeri tespit ederek kayıt dışılıkla mücadelede uygulanacak yöntemlerle ilgili yol haritasını belirledi. Buna göre gayriahlaki ilişki, terör saldırıları ve kayıt dışını önlemek amacıyla öncelikli olarak internet sitelerinden verilen günlük ev kiralamalar mercek altına alınacak.

DENETİM YAPILACAK 
Günübirlik Konut Kiralamaları Takip ve İzleme Sistemi ile ilanı verilen yerlerin tapu ve vergi bilgileri anlık olarak görülebilecek. Bilgilerde uyuşmazlık yaşanması halinde emniyet birimleri operasyon düzenleyecek. Ayrıca hem Maliye hem de emniyet birimleri sahaya inerek denetimde bulunacak.

DENİZLİ’DE DE TAKİP BAŞLADI 
Denizli’de bu uygulamanın çalışmalarının ilk adımlarının 4 yıl önce başladığını ve günlük apartlarla ilgili olarak emlakçılara yönelik bilgiler verildiğini belirten Denizli Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Arslan, “Denizli’de 4 yıl önce bu konuyla ilgili çalışmalarımızı başlatmıştık. Denizli’de bulunan emlakçılar apartlarda kalacak kişilerin kayıtlarını alma konusunda bilgilendirildi. Bu çalışmanın yerinde ve doğru olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Denizli’de bulunan birçok apartta kimlerin kaldığı bilinmemekte. Bu takip sistemiyle apartlarda kalan kişiler bilinecek ve kentin güvenliği sağlanmış olacak” dedi.

Kaynak: Hizmet Gazetesi