İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Şenel, 1998'ten önce yapılmış çok katlı binalarda oturanları uyardı. Şenel, "Adapazarı, Gölcük, Yalova, Dinar depremlerinden sonra 1998'te deprem yönetmeliği değişti. Denizli'de 1995'ten itibaren hazır beton kullanımı artıyor. Malzeme kalitesinde artış görülüyor. Fakat 1998'den önce yapılan binalar, yetersiz malzeme kullanıyor. Hemen yapı denetim hem şartname açısından riskli binalardan oluştuğu için özellikle çok katlı binalar olduğunda risk daha da artıyor. Oturduğunuz binalar 1998'den önce inşa edilmişsizse 6 ve çok katli yapılardan oluşuyorsa risk altındadır. Bu yapılarda oturan vatandaşların İnşaat mühendislerine ulaşarak güvenlik düzeyi kontrol ettirilmelidir" dedi.




KENTSEL DÖNÜŞÜM TÜM BÖLGEYE YAYILMALI
Eskiyen binalar için deprem riski veya binaların ekonomik ömrünü tamamlamayan binaların Devletin kentsel dönüşüme sokarak çözüm bulmaya çalıştığının altını çizen Başkan Şenel, Sadece devletin değil özel sektörün de bu işe girişmesi gerektiğini belirtti. Özel devamında şöyle konuştu:
"Hangi parselin arsanın rantı yüksek ise oradaki yapıların kentsel dönüşümü yapılıyor. Kentsel dönüşüm en riskli binayı yakalıyor fakat değeri en yüksek olan yerdeki yapıyı kentsel dönüşüme sokuyor. Bu aşmanın yolu riskli olan alanı komple ele almak. Bütün alanı kentsel dönüşüme sokmak lazım. Yeşil alanlar park bahçe gibi sorunların çözemediği sürece eksik kalmış olacak. Bu konuda Belediyeler büyük iş düşüyor. Alanı riskli alanı sokması gerekiyor. Ne yazık ki ülkemizde bu hala yapılabilmiş değil."