Kamuoyunda Büyükşehir Yasası olarak bilinen '6360 sayılı 'On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak Resmi Gazetede yayımlandı. On üç il ile birlikte Denizli’de kanun gereği artık Büyükşehir. Denizli’nin 28 yıllık hasretinin sona erdiğini dile getiren Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, “ Bu gün Denizli’nin Bayramıdır” dedi.
  Yasanın çıkartılmasında Denizli’nin büyük emeği olduğuna dikkat çeken Başkan Zolan, “ Türkiye’de Büyükşehir konuşuluyorsa bu Denizli’nin beş, altı yıl boyunca yapmış olduğu çalışmalar ve gayretleri sonucudur. Büyükşehir ile köylerimiz ve beldelerimiz olmayan hizmetleri görecek, merkez almış olduğu hizmetleri katlanarak almaya devam edecek” dedi.
   Başkan Zolan uzun bir bekleyiş sonucunda mutlu sona ulaşıldığını dile getirerek “Biz Büyükşehir konusunu her zaman Denizli’nin milli meselesi olarak gördük ve konuyu hep bu yönüyle ele aldık. Bu gün gelinen noktada Denizli 28 yıl sonra hak ettiğini elde etti ” diye konuştu.
   Büyükşehir konusunu Denizli’nin milli meselesi olarak gördük
   Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan: “Tabii ki bu bir maratondu. Denizli’nin Büyükşehir olması konusunda her siyasi parti seçimlerde vaatlerde bulundu. Milletvekili olsun, Belediye Başkanı olsun kişiler aday olduklarında Denizli’nin Büyükşehir olması gerektiğini söylediler. Seçilen milletvekillerimizde Denizli’nin Büyükşehir olması konusunda yoğun çaba sarf ettiler. Gerçekten Denizli’de yaşayan herkes kentimizin Büyükşehir olması gerektiğini söylüyordu. Neden Büyükşehir olmamız gerekiyordu. Denizli’ye baktığımız zaman 81 il içerisinde en çok ihracat yapan 8. ildi. En çok turist gelen il sıralamasında Denizli 5. sırada yer alıyor. Gelişmişlik endeksi verilerine baktığımızda Denizli ilk 10 içerisinde. Meclis’in bu kararından önce baktığımızda Türkiye’de 16 Büyükşehir var ancak bu iller arasında Denizli yok. Bu noktada Denizli’ye haksızlık yapıldığına inanıyoruz. Her değerlendirmede ilk 10 içerisinde olan Denizli’nin bu 16 il içerisinde olmaması haksızlık dedik. Bu konuyu Denizli’nin milli meselesi olarak gördük. Hiçbir siyasi söylem yapmadan sadece Denizli’nin hak ettiğini alması noktasında Nihat Zeybekçi Başkanımız ile yaklaşık altı yıl önce başlayan yürüyüş bugün neticeye vardı. Ankara’da birçok yere gittik ve görüşmeler yaptık. Denizli’ye her gelen misafirimize Denizli’nin hakkının yendiğini, hakkının gasp edildiğini, Denizli’nin Büyükşehir’i hak ettiğini, Erzurum, Samsun, Eskişehir, Sakarya Büyükşehir ise Denizli’nin bu hayli hayli Büyükşehir olması gerektiğini söyledik. Bu çalışmaların sonunda artık Türkiye’nin gündemine Büyükşehir ile ilgili konu geldi. Yasanın çıkartılmasında Denizli’nin büyük emeği var. Yasa Denizli’nin beş, altı yıl boyunca yapmış olduğu çalışmalar ve gayretleri sonucudur. 28 yıllık hasret sona erdi.. Cumhurbaşkanımız incelemesini tamamladı ve yasaı onayladı ve Resmi Gazete’de yayımlandı. İşte bu gün Denizli’nin bayramıdır. Çünkü Denizli’nin büyüklüğünün yanında farklı desteklerde gelecek. Kaynaklar ve projeler büyüyecek. Yapacak olduğumuz işler büyüyecek. İnsanlarımızın ihtiyaçları daha da giderilmiş olacak. Büyükşehir sonuçta Denizli’yi ayrı bir boyuta taşıyacak. Artık Denizli’nin geldiği nokta bellidir. Denizli fiilen birçok Büyükşehir’den daha büyük ve güçlü durumda. Kaynakları daha da artığında Denizli’de ne tür güzelliklerin yapılabileceğini, ne tür başarıların elde edileceğini İnşallah hep beraber göreceğiz. Bundan dolayı Denizli olarak ve bu kentin Belediye Başkanı olarak mutluluk duyuyorum. Ben başta Başbakanımız olmak üzere bakanlarımıza, milletvekillerimize, katkı sağlayan kuruluşlara ve herkese teşekkür ediyorum” dedi.
   İyi ki Büyükşehir olmuşuz, dedirteceğiz
   Başkan Osman Zolan, “İnsanlarımız Denizli’nin Büyükşehir olmasıyla ilgili alınmış kararı bayram havasında, doyasıya tadını çıkarsınlar. Bazı siyasi söylemlerle bazı kaygılar yaratılmaya çalışılıyor. Halkımız hiçbir zaman bu kaygıyı yaşamasınlar. Biz bugüne kadar ne yaptıysak hep iyi ve güzel oldu. Denizlimizi güzelleştirme anlamında gayret sarf ettik. Büyükşehir’de yine Denizlimiz için iyi ve güzel olacaktır. Bunun çok detayları var. Onları da zaman içinde vatandaşlarımızla paylaşacağız. Ama halkımız şunu bilsin ki Denizli, Büyükşehir olduğunda bunlar şunlar olacak kaygılarının ortaya atılması sadece siyaset üzerine söylenmektedir ya da bilgisizlikle söylenmektedir. Denizli’ye her yıl 100 milyon ilave kaynak gelecek. Köylerimize, beldelerimize, ilçelerimize ve merkezimize hizmet olarak gidecek. Bazen bu hizmetler yapılamaz gibi örnekler verilmeye çalışılıyor. Ben 2009 yılını hatırlıyorum. O yıl 13 belde ve 10 köy Denizli'ye katıldı. O gün de aynı kaygı ve endişeler yaratılmaya çalışıldı. Bugün o belde ve köylerimizde olağanüstü hizmetler yapılıyor. Bugün ise her vatandaşımız, mahalle olmaktan ve almış olduğu hizmetlerden dolayı mutludur. Ben bunu her ziyaretimde vatandaşlarımız ve muhtarlarımızla konuşuyorum. Biz neden Denizli Belediyesi’ne dahil olduk, yeterli hizmet alamıyoruz diyen bir kişiye rastlamadım. Denizli’nin merkezinde ne varsa oralara yansımıştır. İnşallah Büyükşehir sınırları içine giren yerlerimiz de aynı hizmeti yaşayacaktır. Ben eminim ki bu konuyu üç, dört yıl sonra konuştuğumuzda iyi ki Büyükşehir olmuşuz dedirteceğiz. Çünkü biz Denizli için iyi olmasını istiyoruz. Denizli hak ettiğini alsın diye bu mücadele verildi. Şimdi de Denizli hak ettiğini aldı.. Bu da bize nasip oldu. Bunu kimin yaptığı önemli değil ki, ne yapıldığına bakın. Halkımızın içi rahat olsun. Bu bayramın tadını çıkarsın” dedi.
   Denizli’nin sadece merkezi değil tümü kalkınacak
   Başkan Zolan şöyle devam etti, “Denizli'nin merkezde iki ilçesi olacak. Biri Pamukkale, diğeri ise Merkez Efendi ilçesidir. Pamukkalemiz, dünyamızın ve Türkiyemizin değeridir. Marka değeri vardır. Bu değeri taşımak istedik. Merkez Efendi de Denizlimizin yetiştirdiği büyük bir değerdir. Onun da isminin yaşaması, o ışığın takip edilmesi noktasında önerimiz oldu. Baktığımızda Denizli’yi ikiye bölen alan Askeri alandır. O alandan Lise Caddesi, Delikliçınar, Gazi Bulvarı ve İstasyon Caddesi’nden giderek Denizlimizi ikiye ayırdık. Nüfus ve yapı anlamında birbirine denk ilçelerdir. Bu ilçelerimize hizmet götürme noktasında en uygun yerler tespit edilecek, birimler oluşturulacaktır.
   Sonuçta bunların üzerinde de Büyükşehir olacaktır zaten. İlçelerimizin yürüttüğü çalışmaların yanında alt yapı gibi, katı atık gibi, atık su arıtma tesisleri gibi, yollar büyük parklar gibi büyük yatırım gerektiren projeleri Büyükşehir yapacak. Vatandaşlarımız günlük işleriyle ilgili diğer çalışmaları da ilçe belediyelerimiz gerçekleştirecek. Denizli’nin sadece merkezi değil tümü kalkınacak. Denizli’nin merkezi daha da kalkınmaya devam edecek. Çünkü gelen ek kaynak gerçekten Denizlimize derin bir nefes aldıracak. Yeni projelerle yürümemiz için güç verecek. Köylerimiz ve beldelerimiz olmayan hizmetleri görecek, merkez almış olduğu hizmetleri katlanarak almaya devam edecek.”
   Zolan, “Bir de bazı söylentiler var su ücretleri ve diğer ücretleri artacağı konusunda. Bugün su ücretlerine zam yapmak istersek Belediye Meclisi bu kararı alır. Yarında zam yapmak istersek yapar. Bu konu Büyükşehir ile bağlantılı bir şey değil. Yetkiler Belediye Meclisi’ndedir. Oradaki siyasi irade karar verirse olur. Sırf Denizli Büyükşehir oldu diye su ücretleri, tabela vergileri, bunlar şunlar artacak diye bir şey yok. Bir de bu tip söylentiler var. Vatandaşlarımız bu konuda rahat olsun. Büyükşehir ile birlikte gelen payın buralardan gelen gelirlerle karşılanacağı yönünde söylentiler de var. Gelecek paranın kaynağı nereden geliyor ona bakmamız lazım. Denizlilerin ödediği her türlü vergi Denizli’ye kalmıyor, direkt olarak Ankara’ya gidiyor. Ankara’ya giden bu vergilerden Büyükşehir olan Belediyelere yüzde 5 pay veriliyor. Bizim gibi il belediyesi olanlara hiçbir pay verilmiyor. Biz bu vergileri 10 yıl önce de ödüyorduk. Ancak Denizli’ye bu vergilerden 1 kuruş dahi gelmiyordu. Şimdi bu oran yüzde 6’ya çıktı. Yani toplanan vergilerden yüzde 6’sı Denizli’ye geri gelecek. Daha önce gelmeyen para gelecek. Bu vatandaşa konan vergilerden dolayı gelecek olan para değil. Zaten bugün her alışverişinde ödemekte olduğu vergiden gelecek olan paralar. Denizli 20 yıldır almıyor bu parayı. Denizli hak ettiğini alsın, haksızlık yapılıyor, Denizli neden bu parayı almıyor diye verdiğimiz kavga buydu. Bu gelen para vatandaşımıza 1 kuruş yük getirmeyecek. Biz Denizlimize hizmet etmeye çalışıyoruz. Denizlimize yapılan her şeyin güzel olmasını istiyoruz. Amacımız odur. Onun için öncelikle ben Büyükşehir’in Denizlimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Büyükşehir ile ilgili hiç bir vatandaşımızın kafasında bir kaygı olmasın. Dediğim gibi üç, dört yıl sonra bu yapılanmanın ne kadar isabetli ve doğru olduğunu hep birlikte göreceğiz” dedi.
   Resmi Gazetede yayımlanan yasaya göre,
   Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinde, sınırları il mülki sınırları olmak üzere aynı adla büyükşehir belediyesi kurulmuş ve bu illerin il belediyeleri büyükşehir belediyesine dönüştürüldü. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırları olarak belirlendi. Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırıldı, köyler mahalle olarak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katıldı. Bu illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği, bucakları ve bucak teşkilatları kaldırıldı.