Çalışma ve İş Kurumu Denizli İl Müdürlüğü’nde düzenlenen DENİF’in açılışında konuşan Başkan Necdet Özer, TOBB olarak, Oda ve Borsalar olarak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile yakından çalıştıklarını belirterek, “Hem Denizli’de, hem de Türkiye’nin diğer 80 ilinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR, TOBB ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi olarak 2010 yılından beri UMEM Beceri’10 projesini yürütüyoruz. UMEM Beceri’10 projesi ile hem işverenlerin nitelikli eleman ihtiyacını karşılıyoruz hem de işsizlerimizin meslek sahibi olup istihdam edilmelerini sağlıyoruz. Oda-Borsalar olarak iş dünyasından işgücü taleplerini topluyoruz, İŞKUR da açılacak kurslarda eğitim alacak işsizlerimizi buluyor. Firma ya da okullardaki kursu başarı ile bitiren kursiyerlerimizi özel sektör olarak biz istihdam ediyoruz. İŞKUR da hem bu gençlerimize cep harçlığı ödüyor, sigortasını yapıyor, hem de sigorta işveren payını ödüyor. Yerine göre, babanın oğluna yapmadığını İŞKUR yapıyor. Tüm bu çalışmalarından ve istihdama katkısından dolayı huzurlarınızda İŞKUR’a şükranlarımı sunuyorum. Buradan iş dünyasına da çağrı yapıyorum. İhtiyaç duyduğunuz elemanları UMEM
Beceri’10 projesinden temin edin.” dedi.
Türkiye’deki birçok sorunun temelinde işsizliğin olduğunu dile getiren Özer, “İşsizlik meselesini çözmeden diğer sorunların çözüme ulaşması mümkün olmayacaktır. Çünkü işsizliğin temelinde yatan aslında mesleksizliktir. İşte bu yüzden işsizlerimize mesleki eğitim vermeden işsizlik sorununu çözmemiz mümkün görünmemektedir. İşsizliği; geçici, günü kurtarmaya yönelik istihdam politikaları ile azaltmak mümkün değildir. İşsizliği azaltmak için işsizlerimizi mesleki eğitimden geçirmeli ve meslek sahibi olmalarını sağlamalıyız. Her yıl iş dünyasına katılan yaklaşık 1 milyon gencimizi de kaliteli bir mesleki eğitimden geçirmemiz gerekiyor.” diye konuştu. 

Özer, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. Bizi bu hedefe, güçlü bir özel sektör ulaştıracaktır. Güçlü bir özel sektöre sahip olabilmenin en önemli unsurlarından biri de nitelikli eleman yetiştirecek bir mesleki eğitim sistemine sahip olabilmektir. Mesleki eğitim kadar önemli bir diğer konu da mesleki yeterliliktir. Bakın tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldi. Mayıs 2016’dan itibaren bu belgeye sahip olamayanlar çalışamayacak. Tehlikeli ve çok tehlikeli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar da mesleki yeterlilik belgesi olmayanları istihdam edemeyecek. Bu şimdilik 40 meslekte başladı. Kapsam daha da genişleyecek. TOBB olarak çalışanlarımıza mesleki yeterlilik belgesi kazandırmak için sınav yapacak olan Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (MEYBEM)’i kurduk. MEYBEM, 81 ilde faaliyet gösterecek. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlara sınav yapacak ve başarılı olanlara belgelerini verecek. Bakın bu belgeye sahip olmanın da avantajları var. Sınav ücretini 2017’ye kadar devlet ödüyor. Bu belgeye sahip olanların sigorta işveren paylarını da 4 yıl devlet ödüyor. Bu belgeye sahip olan çalışan da aranan eleman olacak. Yani mesleki yeterlilik belgesi hem işverene hem de çalışana avantaj sağlıyor. Yapılması gereken tek şey MEYBEM’e başvuru yapmak.” 
Özer, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizdeki 1,5 milyon girişimci olarak 15 milyon kayıtlı istihdam sağlıyoruz. Yani 1 girişimci demek ortalama 10 istihdam demek. İşte bu yüzden mesleki eğitimden geçip istihdam edilen gençlerimizin de ileride girişimci olması gerekiyor. Onların da girişimci olup istihdam sağlaması gerekiyor. Bu şekilde hem ülkemiz daha çok zenginleşecek, hem de işsizlik azalacaktır. İşsizlikle mücadele ve kaliteli mesleki eğitim verilmesi; bizim için üretim meselesidir, rekabetçilik meselesidir. Ancak, her şeyden önce toplumsal bir mücadeledir. 64. hükümetimize işgücü piyasasından beklentimizi ilettik. İşgücü piyasasında bütüncül bir reform yapılmasını talep ettik. İnşallah bu reformların da hayata geçmesiyle özel sektör olarak daha çok istihdam sağlayacağız.” 
Diğer protokol üyelerinin konuşmaları sonrasında istihdama katkı sağlayan firmalara teşekkür plaketi verildi. Plaket töreninin ardından kurdele kesilmesi sonrasında protokol üyeleri, stand açan firmaları ziyaret ederek bilgi aldı.