Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, demiryollarında her şey dışarıdan alınırken şu anda yüzde 50’sinden fazlasını Türkiye’de yapar hale geldiklerini söyledi. Yıldırım, rahatsızlığı sebebiyle Denizli’de tedavi gördüğü termal otelden ayrılarak, Bayramyeri’nde Denizli kebabı yedi. Kebabın nasıl yapıldığı hakkında bilgi alan Bakan Yıldırım, daha sonra esnafları ziyaret etti. Ziyaret esnasında bir kuyumcuda Yıldırım’a nazar boncuğu takıldı. Daha sonra yaya olarak Denizli Ticaret Odası (DTO)’na geçti. Burada DTO Başkanı Necdet Özer’den il ekonomisi hakkında bilgi alan Yıldırım, Denizli’deki şifalı sulardan istifade etmek için geldiğini belirterek, “Birkaç günümüzü Denizli’de geçirdik. Bir fayda bulduk elhamdülillah. Boynumda bir sıkıntı vardı, rahatlama oldu. Dolayısıyla herkese tavsiye ediyoruz.” dedi.

‘DEMİRYOLUNDA HER ŞEYİ İTHAL EDERKEN ŞİMDİ YÜZDE 50’SİNDEN FAZLASINI YAPIYORUZ’

Yerli demiryolu sanayisinde çok ciddi gelişmeler olduğunu belirten Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, “En son model lokomotifi yapar hale geldik. Tren setleri, hızlı trenler yapar hale geldik. Yüksek hızlı ve normal tren raylarını yapar hale geldik. Traversleri, bağlantı elemanlarını yapar hale geldik.” diye konuştu. Demiryollarında en zor, en kritik işlerden birisinin sinyalizasyon olduğunu vurgulayan Binali Yıldırım, “Sinyalizasyonda henüz dışa bağımlılıktan kurtulmuş değiliz. Bu yüzden İTÜ, TÜBİTAK ve TCDD ortak proje başlattı. Amacı, yerli sinyal sistemini kurmak. Çalışma iyi gidiyor, sonuçlar başarılı ama tam anlamıyla emin olmamız lazım. Bir hatta uygulamadan önce kapalı bir hatta deniyoruz. Test aşamasından sonra sinyalsiz hatlarda uygulamaya geçeceğiz.” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun onayını bekleyen köprü ve otoyol ihalesiyle ilgili açıklamasına dair bir soruyu ise şöyle cevapladı: “Bir değerlendirme yapmam uygun olmaz ama daha ileriki günlerde bununla ilgili geniş kapsamlı açıklama mutlaka yapılacaktır. Başbakanımız'ın dediği belli, ‘Bunlar tekrar değerlendirilecek.’ dedi. Henüz Özelleştirme Yüksek Kurulu onayı çıkmadığı için süreç tamamlanmadı.”