KAYSERİ (CİHAN)- Kayseri Melikgazi Belediyesi’nin yaptığı kentsel dönüşüm projesi kapsamında şehir merkezinde kalan gecekondular kaldırıldı. Belediyenin gecekondu sahipleriyle yaptığı görüşmeler doğrultusunda yaptırılan yeni konutlar verildi. Konutlarına kavuşan vatandaşlar, davul zurna eşleğinde kendilerine ait gecekonduları yıktı. Belediyeye teşekkür eden vatandaşlar, konut sahibi oldukları için teşekkür ederken, başkandan çamaşır makinesi istedi.
Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, belediye sınarlarındaki Yıldırım Beyazıt Mahallesinde bulunan ve apartmanlar arasında kalan 200 kişinin yaşadığı gecekondu evleri anlaşmalı olarak kaldırdıklarını belirtti. Memduh Büyükkılıç, tamamen iç içe girmiş ve sokağı bile olmayan bu yerleşim merkezinde yaşamın çok kötü olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: "Yıldırım Beyazıt mahallesindeki gecekonduların olduğu bölgede 200 tane yaşayan kardeşimiz vardı. Olumsuz şekilde yaşıyorlardı. Vicdanım sızlıyordu. ‘Sorunlarını nasıl gözeriz’ diye düşünüyorduk. Sonuçta hayaldi ama gerçek olan bir şey var. Çok katlı binaların arasında 200 kardeşimiz, insanca yaşayacakları ortama kavuştular. Burada su yoktu. Kanalı yoktu. Hizmet getireceğiz ama sokak yoktu. Böyle iç içe olmuştu. Bir oymakta 8-9 aile yaşıyordu. 2009 yılında Mimar Sinan bölgesinde temelini attığımız konutlar vardı. 200 tane kardeşimizin oraya taşınması içindi. Bunu bitirdik. Amacımız insanlarımızı ayırma değil yaratandan ötürü onlara destek olmak, sahip çıkmak istiyorduk. Sonuçta bu kardeşlerimizin kalacağı konutlarına taşıyoruz. Okulların kapanması bekledik. Şuan buradaki binayı boşalttılar. Evlerine gidiyorlar. Belediye olarak destek çıkıyoruz. Burada yıkım var. Yine yıkımı ev sahipleri kendileri yapıyor. Çıkan eskileri değerlendiriyorlar. Lüks ve kullanışlı konutlarına kavuştular. Hayırlı olsun diyoruz. Hiçbir kardeşimin de sokakta kalmayacağını belirtmek istiyorum."
Memduh Büyükkılıç’ın açıklamasından sonra, boşaltılan binalar belediyeye ait kepçeler aracılıyla yıkıldı. Birçok vatandaşta balyozlarla kendi evlerini yıkmaya başladı. Evlerden çıkan hurdaları değerlendireceklerini belirten vatandaşlar, davul zurna eşliğinde bu işi yapmaları da renkli görüntülere sahne oldu. Gecekondudan lüks eve geçen ev kadınlarının istekleri ise farklıydı. Başkanı karşılarında gören ev hanımları, çamaşır makinesi istediklerini belirtti. Artık elde çamaşır yıkamak istemediklerini söyleyen kadınların bu istekleri ise olumlu karşılandı.
CİHAN