Denizli'de bulunan heyet, temaslarını sürdürüyor. Özgürel, Dedeman Park Otel'de gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Çatışmaların başlangıcında toplantıyı takip eden bazı gazetecilerin bile doğmadığını vurgulayan Başkan Vekili Özgürel, “Bu yüzden normal hal nedir, genç insanların çoğu bilmiyor. Kolay bir süreç değil, kaygılar ve endişeler var. Bunları bir çırpıda iki kanun çıktı, iki demeç verildi, bir düzenleme yapıldı, örgüt silahlarını bırakıp çıkıyor diye bir anda her şeyin, 30 yılın unutulması mümkün değil. Bu süreç itimat ve güvenle, o kaygıların yerinde olmadığı görüldükçe güçlenir. Endişelerinizin gerçekleşmediğini adım adım gördükçe sürece inancınız artabilir. Bizler için de aynı şey geçerli. Bizler de bu ortaya koyulan projeye güveniyoruz. İnandığımız için buradayız zaten ama herkesi ikna edeceğiz diye bir şey de yok.” dedi.

'KÜRTLERLE 30 YIL DEĞİL, 11 ASIRDIR BERABER YAŞIYORUZ'


Misak-ı Millî kavramının, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda gücünün ötesinde bir hayal olduğunu vurgulayan Avni Özgürel, “Bugün Türkiye, bölgesinde fevkalade güçlü durumda. Gerek Irak’ın gerek Suriye’nin kuzeyindeki Kürt halkları, gözünü Ankara’ya dikmiş vaziyette. 11 asırdır beraber yaşıyoruz, hiçbir şekilde de birbirimize girmemişiz, kavga etmemişiz. Onun için iki halkın tarihini son 30 yıldaki öfkelere bakarak değerlendirmek son derece yanlış olur.” diye konuştu.

'TÜRKİYE BÜYÜYOR DİYE ENDİŞE EDİLİYOR'

Çözüm sürecinin başlamasının ardından dünyanın dört bir yanında, ABD’den Almanya’ya kadar, “Bu Türkiye’ye ne oluyor?” dendiğini vurgulayan Özgürel, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye'nin büyüdüğü yorumları yayınlanıyor. İstanbul’daki Suriye'nin Dostları Grubu toplantısında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bile Barzani’yi uyarma ihtiyacı hissetti, 'Türkiye ile fazla yakınsınız, ne oluyor?' diye. Petrol anlaşmaları, şunlar bunlar hepsi var. Aynı şey kuzey Suriye için de geçerli. Öcalan’ın müdahalesiyle Özgür Suriye Ordusu’yla dövüşen PYD, derhal onlarla barış anlaşması imzaladı. Onun için ben iyi şeyler olacağını düşünüyorum.”

‘ŞEHİTLER GELMEYE DEVAM ETSİN DİYE ARZU EDEN OLABİLİR Mİ?’

Bir gazetecinin sorusu üzerine, Ege’nin zor bölge olarak değerlendirildiği şeklindeki düşüncelerin hayal mahsulü olduğunu ifade eden Avni Özgürel, şunları söyledi: "Zor bölge ne demek? Ege’de yaşayanlar, Denizlililer Türkiye’de çatışma olsun mu istiyor? Türkiye’de en fazla şehit vermiş yerlerden birisi Denizli. ‘Şehitler gelmeye devam etsin’ diye arzu eden olabilir mi? Türkiye’nin son şehidi Tavas’ta. Şunu da düşünün, dört aydır Türkiye’de şehit cenazesi gelmiyor. Bunu da önemsiz saymamamız gerekiyor. Şu sürecin, başlamasından beri etkisi oldu ve inşallah devam eder.”