Türkye'nin her yerinde meydana gelen asansör kazasının ardından birçok asansörün standartların dışında yapıldığı için can ve mal güvenliğini tehlikeye atıyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2015 yılında sanayi ürünleriyle ilgili denetimleri korkunç tabloyu gözler önüne serdi. Denetlenen toplam 60 bin 513 farklı modelde sanayi ürünü denetlenirken, bunlardan 6 bin 312’si uygunsuz bulundu. 719 farklı ürün teste gönderilirken 78 farklı marka/model hakkında toplatma kararı verildi. 5 bin 154 adet üründeki uygunsuzluğun düzeltilmesi için süre verilirken, tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin toplam 6 milyon 150 bin lira idari para cezası uygulandı.

ÇOĞU KIRMIZI ETİKETLİ
Bakanlığın en çok denetlediği ürün grupları elektrikli ekipmanları ve makinalar oldu. Uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ürün grupları yüzde 33 ile asansörler oldu. Denetlenen 3 bin 64 asansörden bin 12’si uygunsuz, 2 bin 52’si piyasa şartlarına uygun çıktı. Uygunsuzluğu tespit edilen asansörlerden 488’i teste gönderildi. Uygunsuzluk oranında asansörleri yüzde 18’le taşınabilir basınçlı ekipmanlar ve yüzde 14’le makineler takip etti. En çok idari para cezası uygulanan ürün grubu da yine 4 milyon 180 bin lirayla asansörler oldu. Bakanlığın yaptığı denetimlerde ortalama uygunsuzluk oranı da yüzde 10 çıktı. Sonuçlara göre denetlenen her 100 üründen 10 tanesi piyasa şartlarındaki asgari şartları taşımadığı ortaya çıktı. Bakanlık 2014 yılında denetliği asansörlerin yüzde 45’nin risk taşıdığını belirlemişti. 

KAZALAR YAŞANDI
Türkiye’de son yıllarda inşaatlarda üst üste asansör kazaları yaşandı. Denizli'de de geçtiğimiz günlerde meydana gelen asansör kazasında 2 vatandaşımız yaralanmıştı. Denetlenen asansörlere kırmızı, sarı ve yeşil renkte etiket yapıştırılıyor. Kırmızı etiketli asansörlerin risk taşıdığı için hiçbir şekilde kullanılmaması gerekiyor.