Çivril’de düzenlenen Tarla Gününe İl Müdürü Vekili Nejdet Demir, İlçe Müdürleri, teknik personeller, çiftçiler ve Kinoa Yetiştiricileri Derneği Başkan Yardımcısı
Gün geçtikçe tarımsal üretimin zorlaştığına dikkat çeken İl Müdürü Vekili Nejdet Demir “ İklimlerin değişmesi sonucu kuraklığın artması, hastalık ve zararlılarının çoğalması v.b. nedenlerle tarımsal üretimin önemi ortaya çıkmaktadır. 90 bin hektarlık alana sahip Baklan ovası boyunca genelde ayçekirdeği tarımı yapılmaktadır. Ancak 2 yıl öncesinde yaşadığımız kuraklık ile çiftçimizin yaşadığı sıkıntıları yakından biliyoruz. Bunun için çiftçimizi ilgilendiren etkenler ile mücadele için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu noktada en önemli konu olarak susuzluk tehlikesi ön plana çıkmaktadır. İl Müdürlüğü olarak hem çiftçilerimize yönelik devlet destekleri noktasında hem de çiftçilerimize yönelik eğitim çalışmaları yapıyoruz. Diğer önemli bir konuda su kaynaklarının verimli kullanılması gelmektedir. Yaptığımız eğitim çalışmalarında kuraklık ve Modern basınçlı su sistemlerini sürekli anlatıyoruz. Baklan ovasının yavaş yavaş ayçekirdeği’ ne alternatif bitkilere yönelmesi gerekmektedir. İşte bunlarda biriside Kinoa bitkisidir. Gerçekten alternatif olabilir mi bunu zaman gösterecek. Pazar durumunu etüt edeceğiz. Genelde yurtdışına ihraç edilmektedir. Çivril’de görevli teknik personellerimiz önder çiftçilerimizle birlikte kinoa bitkisini yetiştirdiler. Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Deneği yetkilileri burada. Hep beraber çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
Kinoa, yenebilir tohumları için tarımı yapılan ıspanakgiller alt familyasından bitkidir.Tahıl olmayıp tahıl olarak kullanılan tek yıllık bir bitkidir. Çorak topraklarda yetiştirilebilmektedir.

Protein değeri yüksektir. Tahıllara kıyasla kinoanın besin değeri oldukça iyidir. En önemli özelliklerinden biriside glüten içermemesidir.Çölyak ve bazı kanser hastaları glütenli ürünleri tüketemedikleri için önemli bir besin kaynağıdır.
 
Kinoa tarımına Güney Amerika kıtasında 3.000 ila 4.000 yıl önce başlanmıştır. Yine arkeolojik verilere göre günümüzden 5.200 ila 7.000 yıl öncesine kadar da insanlarca doğadan toplanarak yenmekteydi.